Jemen telde in 2018 bijna 100 burgerslachtoffers per week

Burgers blijven een hoge prijs betalen in het conflict in Jemen, dat staat in het Civilian Impact Monitoring Report 2018 van UNHCR. Afgelopen jaar zijn meer dan 4.800 burgerdoden en -verwondingen gemeld, dat zijn gemiddeld 93 burgerslachtoffers per week.

“De mensen in Jemen worden hebben te maken met ernstige risico’s voor hun veiligheid, welzijn en fundamentele rechten. Velen leven in constante angst doordat ze dagelijks te maken hebben met geweld. Ze doen er alles aan om in deze steeds slechter wordende omstandigheden te overleven,” zegt Volker Türk, UNHCR Assistant High Commissioner for Refugees.

Een vijfde van slachtoffers is kind

De meeste slachtoffers vielen aan de west kust van Jemen, de provincie Al Hudaydah, een van de epicenters van het conflict. Hier vielen bijna de helft (48 procent) van alle slachtoffers, gevolgd door de regio’s Sa’ada en Al Jawf (22 procent). Vele burgers zijn naar verluidt gedood of gewond geraakt in hun huizen, ca 30%. Maar ook terwijl ze onderweg waren, tijdens het werken op boerderijen of lokale bedrijven, en op markten.

Een vijfde van alle geregistreerde burgerslachtoffers waren kind (410 sterfgevallen en 542 verwondingen).

Naast directe burgerslachtoffers, wordt in het reportook de nadruk gelegd op de impact van gewapende conflicten voor burgers op toegang tot essentiële infrastructuur en diensten. Partners ter plaatse schatten dat door de aanvallen een half miljoen mensen geen of nauwelijks toegang heeft tot voedsel, water, hulp en gezondheidszorg.

Grootste humanitaire crisis ter wereld

“UNHCR herhaalt zijn oproep aan alle partijen in het conflict om hun uiterste best te doen om burgers en civiele infrastructuur te beschermen, in overeenstemming met het internationale humanitaire recht. Alleen een vreedzame oplossing van het conflict zal een einde maken aan het verdere lijden en de humanitaire behoeften verminderen, “zei Volker Türk.

Grootste humanitire crisis

Vier jaar conflict in Jemen heeft ’s werelds grootste humanitaire crisis veroorzaakt. Meer dan 14 miljoen mensen hebben bescherming nodig en bijna 15 procent van de hele bevolking, ongeveer 4,3 miljoen mensen, zijn gedwongen op de vlucht.

UNHCR helpt de ontheemde Jemenieten die getroffen zijn door conflicten met zogenaamde cash assistance en onderdak. Sinds het begin van het jaar kregen bijna 230.000 ontheemden en door conflicten getroffen Jemenieten (ca 33.000 gezinnen) geldelijke bijstand.

Het CIMP-rapport van 2018 is hier beschikbaar.