Noodhulp-operatie cycloon Idai in volle gang

UNHCR, de VN Vluchtelingenorganisatie, zet tenten, zeilen, lampen op zonne-energie, kookgerei en andere hulpmidelen klaar om duizenden vluchtelingen die hun huis zijn kwijtgeraakt in Zimbabwe te helpen.

Noodhulpmiddelen – zoals tenten, zeilen, lampen op zonne-energie en kookgerei – worden klaargezet voor vluchtelingen in Zimbabwe die hun huis zijn kwijtgeraakt door de verwoestende cycloon Idai. Tienduizenden mensen zijn getroffen door de stortbuien en overstromingen die de cycloon op 14 en 15 maart heeft veroorzaakt in Zimbabwe, Mozambique en Malawi.

UNHCR werkt samen met de overheden van deze landen en andere humanitaire organisaties om mensen in nood te ondersteunen. Onder andere vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Tongogara in Zimbabwe zijn hard getroffen door de cycloon. Een van de overlevenden is Deborah Kibangu, 44 jaar oud en gevlucht naar Tongogara voor het conflict in de Democratische Republiek van Congo.

“Mijn kinderen hebben zelfs geen schoenen meer. Alles is weggespoeld door de stortregens.’

Deborah had een huis met twee kamers gebouwd in Tongogara voor haar twee kinderen en zichzelf. Zaterdag staat zij voor de vernietigde muren van het huis om de schade te bekijken. “Mijn kinderen hebben zelfs geen schoenen meer”, zegt ze. “Alles is weggespoed door de stortregens.”. “Voor de cycloon was mijn leven zwaar. Nu is het alleen nog maar zwaarder geworden”, voegt ze hier aan toe.

Deborah is een van de 13,000 vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Tongogara. Zij en de 20,000 mensen die rondom het kamp wonen hebben dringend hulp nodig.

Er zijn al meer dan 100 meldingen van doden in Zimbabwe ten gevolge van de cycloon. De overheid heeft de status van een nationale ramp aangekondigd. In het district Chipinge waar Tongogara ligt zijn meer dan 2,000 – veelal lemen – huizen van vluchtelingen compleet of gedeeltelijk verwoest. Hiernaast zijn meer dan 600 latrines ingestort.

Hulpverleners van UNHCR in Zimbabwe hebben een rapport omtrent de schade opgesteld, waarin zij concluderen dat waterbronnen waarschijnlijk geïnfecteerd zijn door het water van de overstroming. Dit betekent een zeer verhoogd risico op ziektes die middels water worden overgedragen.

“We hebben materialen voor noodopvang en andere cruciale hulpmiddelen uit onze opslag gehaald zodat wij deze direct kunnen inzetten in de getroffen gebieden” legt Valentin Tapsoba, de regionale directeur van UNHCR in Zuid-Afrika, uit.

De lading met hulpgoederen bestaat uit onder andere familietenten, plastic zeilen, slaapmatjes, kooksetten, jerrycans, emmers, muggennetten, lampen op zonne-energie en zeep. “We willen deze items uitdelen onder 30,000 mensen in nood”, geeft Tapsoba aan.

De hulp zal met grote opluchting ontvangen worden, niet in de laatste plaats door Magdalena Niragire. De 97-jarige vrouw, ooit gevlucht uit Rwanda, zit tussen het puin op de plek waar ooit haar huis stond. Magdalena verloor bijna alles toen de cycloon over Zimbabwe raasde.

“Ik heb geen goed leven. Ik ben altijd ziek, en nu ben ik alles verloren in de regen,” zegt ze. Gelukkig heeft ze familie die haar probeert te helpen met het heropbouwen van haar huis.

“Wij blijven onze solidariteit met mensen in deze regio laten zien door te reageren op deze situatie en onze expertise in te zetten”, zegt Tapsoba. “Tientallen jaren heeft deze gemeenschap vluchtelingen opgevangen en hun schaarse middelen met hen gedeeld.”

Met uw steun kan UNHCR zich blijven inzetten om de getroffen mensen, waaronder vluchtelingen en de lokale gemeenschappen die hen opvangen te helpen.