Nederlandse bedrijven gaan zich inzetten voor integratie vluchtelingen

Vijftien Nederlandse multinationals hebben vandaag toegezegd meer te gaan doen om de vluchtelingenintegratie te bevorderen. Dat gebeurde tijdens de eerste Dutch Business Summit on Refugees, een initiatief van het Tent Partnership for Refugees in samenwerking met Accenture, Rabobank en Unilever.

De deelnemende bedrijven hebben concreet toegezegd vluchtelingen in dienst te nemen, hen te helpen met het opzetten van een bedrijf of hun leefomstandigheden en toekomstkansen te verbeteren. Deze toezeggingen zullen leiden tot meer dan 3.500 nieuwe banen voor vluchtelingen en betere toegang tot basis diensten voor meer dan 10.000 vluchtelingen.

Verstandig

“Het is niet alleen goed dat bedrijven vluchtelingen helpen, het is zakelijk gezien ook verstandig,” zegt Hamdi Ulukaya, oprichter van het Tent Partnership for Refugees en CEO van Chobani, de grootste producent van Griekse yoghurt in de Verenigde Staten. “Ik ben trots op de Nederlandse bedrijven die vandaag bijeen zijn gekomen en een concrete toezegging hebben gedaan. Veel vluchtelingen zullen hier blijven. Dat biedt bedrijven de kans om getalenteerde mensen met een enorm doorzettingsvermogen een plek te geven in hun bedrijf, en daarmee in de economie en de samenleving een rol van betekenis te laten spelen. Het moment dat een vluchteling een baan krijgt, is het moment dat hij ophoudt vluchteling te zijn. Een magisch moment.”

“Het aannemen van vluchtelingentalent is een geschenk aan jezelf en aan je organisatie.”

Tijdens de summit hebben de deelnemers besproken hoe Nederlandse bedrijven de kennis, vaardigheden en het talent van de meer dan 100.000 vluchtelingen in Nederland beter kunnen benutten. “Als werkgevers er niet in slagen vluchtelingen op te nemen in hun personeelsbestand, gaat veel talent verloren” zegt Irine Gaasbeek, Country Managing Director van Accenture Nederland. “Met hun verschillende achtergronden, bieden vluchtelingen bedrijven juist potentieel, andere expertise, nieuwe perspectieven en bewezen veerkracht. Het aannemen van vluchtelingentalent is een geschenk aan jezelf en aan je organisatie.”

DSC_0466

DSC_0711

DSC_0907

DSC_0319

DSC_0483

DSC_0443print

De aanwezige bedrijven zijn lid van het wereldwijde Tent-platform van meer dan 120 ondernemingen die vluchtelingen ondersteunen. Het Tent-platform helpt bedrijven met het bepalen van een effectieve, pragmatische aanpak en laat ze van elkaar leren.

Van hulpbehoevend naar zelfredzaam

“De private sector kan een grote rol spelen om vluchtelingen de stap te laten maken van hulpbehoevend naar zelfredzaam,” licht Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon de Parme, Senior Adviseur voor Private Sector van UNHCR, toe. Vluchtelingen willen graag als ondernemer, werknemer of klant opgenomen worden in een groter economisch verband. Ze willen niets liever dan de kans krijgen hun kwaliteiten te tonen, zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Aan ons de taak om dit mogelijk te maken.”