Gedwongen verwijdering van Afghaanse families door Hongarije

De acties van Hongarije om twee asielzoekende Afghaanse families te dwingen het land te verlaten is zeer schokkend en een schending van internationale en EU-wetgeving.

De Hongaarse politie bewaakt een gat in een hek dat de grens met Servië aangeeft, in september 2015. © UNHCR/Mark Henley

De Hongaarse politie bewaakt een gat in een hek dat de grens met Servië aangeeft, in september 2015. © UNHCR/Mark Henley

 

De twee families, vier volwassenen en zeven kinderen, die sinds januari in een transitzone aan de Hongaars-Servische grens werden vastgehouden, werden op 7 mei ’s nachts naar een grensovergang met Servië begeleid. Ze kregen de keuze om naar Servië te gaan of naar Afghanistan teruggevlogen te worden op een vlucht georganiseerd door Frontex, de Europese grens- en kustwacht organisatie.

“De behandeling van deze families, inclusief hun verwijdering van het Hongaarse grondgebied zonder serieuze poging hun verzoek tot vluchtelingenstatus te bekijken, is zeer betreurenswaardig,” zei Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN.

“Hun zaak benadrukt onze diepe bezorgdheid over wat er in Hongarije gebeurt, waar asielzoekers niet worden afgewezen op basis van hun indivuele situatie, maar omdat volgens de Hongaarse wetgeving hun claims automatisch als onaanvaardbaar worden beschouwd.”

Volgens deze wetgeving verwerpt Hongarije een asielzoeker die eerder in een land heeft verbleven dat Hongarije veilig acht. In het geval van deze gezinnen, Servië.

UNHCR, dat in eerste instantie te horen kreeg dat de families geconfronteerd werden met overplaatsing naar Afghanistan, deed op 6 mei een beroep op de Hongaarse autoriteiten om terugkeer te voorkomen. UNHCR herhaalt haar oproep aan Hongarije om zich te onthouden van pogingen mensen terug te sturen naar hun land van herkomst of ze op andere wijze van het Hongaarse grondgebied te verwijderen zonder een behoorlijke beoordeling van hun asielaanvraag.

UNHCR-personeel in Hongarije, dat geen toegang heeft tot het gedeelte vóór de verwijdering van de transitzone waar de gezinnen werden vastgehouden, observeerde hen over de grens. Ze waarschuwden collega’s in Servië die op hun beurt de Servische autoriteiten op de hoogte brachten van de aankomst van de Afghanen.

De Servische autoriteiten hebben de gezinnen accommodatie in een opvangcentrum gegeven. UNHCR en haar partners hebben toegang tot hen en geven advies. De families hebben UNHCR laten weten dat de Hongaarse autoriteiten de volwassenen vijf dagen niets te eten hebben gegeven, in navolging van eerdere rapporten waarin asielzoekers in de transitzone  zaten zonder voedsel. UNHCR dringt er bij de Hongaarse regering op aan ervoor te zorgen dat alle asielzoekers in worden voorzien van voedsel in overeenstemming met de mensenrechtenwetgeving en met de wettelijke verplichtingen van de overheid.

Een derde Afghaans gezin, een moeder met vier kinderen, blijft in de transitzone, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een bevel heeft uitgevaardigd waardoor ze niet kunnen worden verwijderd.

UNHCR blijft bezorgd over het mogelijke lot van dit gezin, die zich bevinden onder een 40-tal personen, waaronder Irakezen en Iraniers, die worden vastgehouden in de pre-removal zone van de transitzone en het risico lopen terug te gestuurd te worden naar hun land van herkomst of gedwongen worden om terug naar Servië  te gaan.

Met het oog op deze situatie heeft UNHCR Frontex geadviseerd om Hongarije niet te steunen bij het afdwingen van terugkeerbesluiten die niet in overeenstemming zijn met internationale en EU-wetgeving.