Meer dan 42.000 Libiërs op de vlucht na Tripoli conflict: UNHCR biedt hulp

Duizenden vrouwen, kinderen en mannen zijn in Libië op de vlucht geslagen als gevolg van het geweld in het zuiden van de hoofdstad Tripoli. De afgelopen dagen nam opnieuw het geweld in de Libische hoofdstad enorm toe. Zwaar geweervuur en willekeurige beschietingen richtten zich op de inwoners van Tripoli ’s buitenwijken. Het aantal getroffenen loopt in grote getalen op.

Al meer dan 42.000 Libiërs hebben het gebied moeten verlaten sinds het conflict eerder deze maand begon. Daarbij zijn intussen 345 mensen om het leven gekomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 22 overleden burgers en 1.652 gewonden.

Er is een toenemend gevoel van wanhoop in de gebieden die het meest zijn aangedaan door het conflict. UNCHR collega’s in Libië vertellen dat mensen uit angst hun woningen niet meer durven te verlaten. Verder is er een ernstig tekort aan water, elektriciteit en is er beperkt toegang tot voedsel, brandstof en andere essentiële benodigdheden.

Levensreddende hulp

Naast het beschermen van vluchtelingen en migranten biedt UNHCR ook levensreddende hulp en begeleiding voor bewoners in de zwaarst getroffen gebieden. Deze mensen worden geholpen met medicijnen en medische hulpmiddelen.

Verder heeft UNHCR drie volledig uitgeruste ambulances aangeleverd aan het Tripoli Centrale Ziekenhuis, het Al Hadaba Alkhandra Ziekenhuis en de Tajoura Nationale Hart Centrum, die medische hulp verschaffen in noodgedwongen omstandigheden.

Essentiële noodhulp

Samen met Libaid en andere lokale organisaties heeft UNHCR dekens, slaapmatten, solar lampen, keuken sets, emmers en andere essentiële noodhulp items geleverd aan meer dan 6.200 ontheemden die verblijven in vluchtelingen kampen en gebieden rondom steden zoals Tripoli, Azzawya, Sabratha, Garabulli en Misrata.

De actuele veiligheidssituatie in Libië maakt het soms lastig om iedereen te bereiken. Daarom dringt UNHCR er bij alle partijen op aan om hulporganisaties vrije toegang te geven om hulp te kunnen bieden. Ook roepen we op om burgers die het gebied willen verlaten veilige en vrije doortocht te geven.