Vluchtelingen uit Kameroen hebben het zwaar in Nigeria

UNHCR roept op tot dringende steun voor de vluchtelingen uit Kameroen. Zwaar geweld in de noord- en zuidwestelijke regio’s maakt dat duizenden mensen moeten vluchten.

Rachel Agah verloor haar man toen gewapende mannen het afgelegen dorp in Zuidwest-Kameroen bestormden en hem vermoordden voor haar ogen. De 27-jarige weduwe en haar twee zoons ontvluchtten het geweld en konden nauwelijks bezittingen meenemen. Uiteindelijk kwamen ze aan over de grens in het naburige Nigeria.

“Ik pieker elke dag en elke nacht. Ik denk aan de crisis in Kameroen, en aan mijn overleden man.”

Op de vlucht

Ruim 437.000 burgers zijn in Kameroen op de vlucht door gewelddadig conflict tussen militairen en gewapende separatisten. Hiervan zijn ongeveer 35.000 mensen zoals Rachel gedwongen veiligheid te zoeken in Nigeria. De meerderheid bestaat uit vrouwen en kinderen.

“Ik heb geen middelen om te overleven, ik heb geen bron van inkomsten.”

De arme gastgemeenschappen hebben nauwelijks middelen om de vluchtelingen te helpen. Dit wordt versterkt door het feit dat velen moesten vluchten zonder enige bezittingen. Nigeria heeft beperkte voorzieningen op het gebied van gezondheid, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen.

UNHCR heeft daarom dringend steun nodig om de ontheemden Kameroenezen extra hulp te bieden in deze noodsituatie.

Rachel woont nu in een vluchtelingenkamp in Andagom. Hoewel ze veilig onderdak heeft gevonden, maakt ze zich zorgen over de toekomst van haar kinderen.

“We zitten hier nu 9 maanden. Mijn zoons kunnen niet naar school vanwege het gebrek aan schoolcapaciteit,” zegt ze.

"We zijn hier veilig, maar we lijden. Mijn kind is ziek. We hebben hulp nodig." Jecinta Iyale (18), uit Akwaya in Kameroen, houdt haar kind vast in het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

"We zijn hier veilig, maar we lijden. Mijn kind is ziek. We hebben hulp nodig." Jecinta Iyale (18), uit Akwaya in Kameroen, houdt haar kind vast in het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

Een oudere vrouw zit in een ruimte waar Engelstalige vluchtelingen uit Kameroen wachten om te worden over geplaatst naar het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

Een oudere vrouw zit in een ruimte waar Engelstalige vluchtelingen uit Kameroen wachten om te worden over geplaatst naar het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

Gezinnen wachten om over geplaatst te worden naar het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

Gezinnen wachten om over geplaatst te worden naar het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

Een Engelstalige vluchtelingenfamilie uit Kameroen wordt buiten op een mat wakker bij het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

Een Engelstalige vluchtelingenfamilie uit Kameroen wordt buiten op een mat wakker bij het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

"Dit is de boodschap dat ik jullie met mijn tranen geef. Geef mijn boodschap door dat we lijden.” Rachel Agah, een 27-jarige Engelstalige vluchteling uit Kameroen, zit in haar tijdelijk onderkomen in het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

"Dit is de boodschap die ik jullie met mijn tranen geef. Geef mijn boodschap door dat we lijden.” Rachel Agah, een 27-jarige Engelstalige vluchteling uit Kameroen, zit in haar tijdelijk onderkomen in het Agadom Refugee Settlement in Ogoja, Nigeria. © UNHCR/Will Swanson

UNHCR’s hulp

UNHCR werkt hard om ervoor te zorgen dat scholen voor meer studenten kunnen zorgen. Het toenemende aantal vluchtelingen maakt echter dat de middelen van de scholen beperkt blijven.

“De situatie is wanhopig,” zegt Josiah Flomo, hoofd van het subkantoor van UNHCR in Ogoja. Gebrek aan financiering beperkt ons vermogen om te voorzien in behoeften in bijna alle sectoren.”

Veel vluchtelingen die recent zijn aangekomenen hebben geen fatsoenlijke schuilplaats. Ze zijn ondergebracht in grote ontvangsthallen gemaakt van plastic zeilen, en zelfs deze zijn vol.

UNHCR werkt nauw samen met de Nigeriaanse regering om alle nieuwkomers te registreren en ze basisondersteuning te bieden. Dit omvat ook de moeilijk bereikbare vluchtelingenbevolking in de gastgemeenschappen in meer dan 47 dorpen langs de grens, die meer dan 60 procent uitmaken van de vluchtelingenpopulatie.

“Zolang vluchtelingen blijven komen, zullen we voor hen moeten zorgen. Maar we hebben dringend hulp nodig.”

Om de druk te verlichten is UNHCR bezig met het verplaatsen van vluchtelingen naar een andere gastgemeenschap, Okende. De angst is echter groot dat als de crisis in Kameroen aanhoudt, meer mensen de komende maanden zullen moeten vluchten. Met de beperkte middelen zal UNHCR niet aan hun behoeften kunnen voldoen.