UNHCR schaalt noodhulp voor Venezolaanse vluchtelingen in Peru op

UNHCR heeft extra teams gestuurd naar de grens tussen Peru en Equador om te ondersteunen bij het toenemende aantal Venezolaanse vluchtelingen en migranten die Peru binnenkomen.

Venezolaanse familie in Tumbes, Ecuador wacht om de grens van Peru over te steken. June 14, 2019.  © UNHCR/Helene Caux

 

De Peruaanse autoriteiten hebben nieuwe visumeisen voor Venezolanen aangekondigd, die ingingen op zaterdag 15 juni. Vrijdag staken meer dan 8.000 Venezolanen de grens over, het grootste aantal dat hier ooit op een dag werd geregistreerd. Ruim 4.700 dienden een asielverzoek in Peru in.

In totaal heeft Peru meer dan 280.000 asielaanvragen ontvangen van Venezolaanse burgers. 390.000 van hen hebben een tijdelijke verblijfsvergunning ontvangen. Het totale aantal Venezolaanse vluchtelingen en migranten wordt geschat op ongeveer 800.000.

“Mensen komen in een steeds kwetsbaardere situatie terecht,” vertelt Frederico Agusti, vertegenwoordiger van UNHCR in Peru. “Sommigen lopen al 30 of 40 dagen door verschillende landen in de regio. We zien mensen lijden aan ondervoeding of uitdroging en mensen met medische problemen. Er komen steeds meer gezinnen met kinderen.”

De Peruaanse autoriteiten aan de grens werken 24 uur per dag om het toenemende aantal vluchtelingen te ontvangen. UNHCR en haar partners bieden humanitaire en medische hulp, en geven juridische ondersteuning aan de vluchtelingen en migranten die de grens oversteken.

 

“Sommigen lopen al 30 of 40 dagen door verschillende landen in de regio”

De nieuwe visumvereisten van Peru hebben een grote impact, en beïnvloeden ook de 8.380 Venezolanen die Ecuador en Colombia zijn binnengekomen. UNHCR en haar partners bieden daar ook de nodige steun en bescherming aan de overheden en vluchtelingen.

Om deze vraagt UNHCR aan de internationale gemeenschapen voor meer steun aan landen als Colombia, Ecuador en Peru, die de overgrote meerderheid van 4 miljoen vluchtelingen en migranten uit Venezuela hebben ontvangen. Deze landen en vluchtelingen hebben deze steun hard nodig.