UNHCR hoopt dat tragisch beeld van verdronken vader en dochter zal leiden tot maatregelen

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, is diep geschokt door de hartverscheurende foto van de verdronken lichamen van Oscar Alberto Martinez Ramirez en zijn 23 maanden oude dochter Valeria uit El Salvador, aangespoeld aan de oevers van de Rio Grande.

Hoewel de details onzeker zijn, is het duidelijk dat de omstandigheden die tot deze tragedie hebben geleid onaanvaardbaar zijn. Nog geen vier jaar geleden was de wereld getuige van het levenloze lichaam van een Syrische peuter, Alan Kurdi, aangespoeld aan de oevers van de Middellandse Zee. Vandaag worden we opnieuw geconfronteerd met krachtig visueel bewijs van mensen die sterven tijdens hun vlucht.

“Mensen hebben geen andere keuze dan hun leven te riskeren”

“De dood van Oscar en Valeria staat symbool voor het falen van het aanpakken van het geweld en de wanhoop die mensen ertoe drijven om gevaarlijke reizen te ondernemen, om in veiligheid en waardigheid te kunnen leven,” zei Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen. “Dit wordt verergerd door de afwezigheid van veilige routes voor mensen die bescherming zoeken. Mensen hebben geen andere keuze dan hun leven te riskeren.”

UNHCR biedt hulp aan

UNHCR blijft een beroep doen op alle landen in de regio om onmiddellijk stappen te ondernemen om verdere tragedies als deze te voorkomen. UNHCR heeft ook voorstellen gedaan voor manieren om de verwerking van asielzoekers in de Verenigde Staten te verbeteren en te versterken, inclusief de voorwaarden voor detentie. We blijven bereid om alle regeringen in de regio te ondersteunen door ervoor te zorgen dat iedereen die internationale bescherming nodig heeft, dit snel en zonder belemmering ontvangt.