UNHCR evacueert 131 vluchtelingen uit Libië naar Niger

Gisteravond is een groep van 131 vluchtelingen, waaronder 65 kinderen onder de 18, geëvacueerd uit Libië naar het Emergency Transit Mechanism (ETM) in Niger, dat wordt gerund door UNHCR. De evacués zijn afkomstig uit Eritrea, Somalië en Soedan. Sommige zaten al meer dan een jaar in het detentiecentrum.

Drie jonge kinderen wachten om te worden geëvacueerd vanuit Libië naar Niger, op de aankomst- en vertrekfaciliteit van UNHCR in Tripoli. © UNHCR/Mohamed Alalem

Drie jonge kinderen wachten om te worden geëvacueerd vanuit Libië naar Niger, op de aankomst- en vertrekfaciliteit van UNHCR in Tripoli. , maart 2019. © UNHCR/Mohamed Alalem

 

“We kunnen niet onderschatten hoe belangrijk deze levensreddende evacuaties zijn,” zei Jean-Paul Cavalieri, hoofd van de missie van de UNHCR in Libië. “Op Wereld Vluchtelingendag kunnen deze vluchtelingen voor het eerst sinds lange tijd ’s nachts slapen, in de wetenschap dat zij en hun gezinnen niet in gevaar zijn. Maar er moet nog meer worden gedaan. We hebben dringend hulp nodig van landen bij de evacuatie van andere kwetsbare vluchtelingen uit Libië.”

“We kunnen niet onderschatten hoe belangrijk deze levensreddende evacuaties zijn”

De groep is na hun vrijlating uit de verschillende detentiecentra eerst opgevangen in de vertrekfaciliteit van de UNHCR in Tripoli. Hier kregen de vluchtelingen voedsel, onderdak, medische hulp inclusief psychosociale ondersteuning, kleding en hygiënekits van UNHCR. UNHCR is dankbaar voor de steun van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken en onze partner, LibAid.

Ze zullen nu humanitaire hulp bij het ETM ontvangen en er worden verdere opties voor hen nagestreefd, zoals hervestiging.

Kwetsbare vluchtelingen uit Libië

In 2019 zijn tot nu toe in totaal 1.197 kwetsbare vluchtelingen door UNHCR uit Libië gehaald. 711 mensen gingen naar Niger, 295 naar Italië en 291 vluchtelingen zijn hervestigd naar andere plekke Europa en Canada. Het aantal mensen dat op de Middellandse Zee wordt onderschept of gered en naar detentiecentra in Libië wordt gebracht, neemt alleen maar toe. Er zullen dus nog meer plaatsen nodig zijn.

“We hebben dringend hulp nodig van landen bij de evacuatie van andere kwetsbare vluchtelingen uit Libië”

UNHCR herhaalt haar oproep aan de Libische autoriteiten om alle vluchtelingen en asielzoekers vrij te laten en de detentiecentra te sluiten.