Aantal mensen wereldwijd op de vlucht bereikt 70 miljoen

Vandaag publiceerden we ons jaarlijkse Global Trends Report. Een recordaantal mensen is noodgedwongen op de vlucht wegens oorlog, geweld en vervolging: 70,8 miljoen kinderen, vrouwen en mannen waren op de vlucht in 2018. Dit is het hoogste aantal dat ooit is vastgelegd sinds UNHCR 70 jaar geleden is opgericht.

Dit aantal is ruim twee keer zoveel als 20 jaar geleden, 2.3 miljoen mensen meer dan het jaar ervoor en is groter dan de bevolking van heel Thailand.

Zorgwekkend is dat het aantal hoogstwaarschijnlijk laag is ingeschat. Dit komt onder andere doordat de crisis in Venezuela slechts gedeeltelijk is meegenomen in cijfers. In totaal hebben ruim 4 miljoen Venezolanen hun land verlaten. De noodsituatie in Venezuela is momenteel een van de grootste vluchtelingencrises ter wereld.

“Ik besloot mijn familie uit Venezuela te halen voordat een van mijn andere kinderen stierf”

Een van de Venezolaanse vluchtelingen is Euligio Baez, een 33-jarige inheemse Warao. Hij vluchtte met zijn familie naar Brazilië nadat hij drie familieleden had verloren.

“Toen mijn dochter van negen maanden stierf wegens gebrek aan dokters en medische hulp, besloot ik mijn familie uit Venezuela te halen, voordat meer van mijn kinderen zouden sterven,” vertelt hij.

Euligio Baez, een Warao-leider uit Venezuela, poseert met zijn gezin in Boa Vista, Brazilië. © UNHCR

Euligio Baez, een Warao-leider uit Venezuela, poseert met zijn gezin in Boa Vista, Brazilië. © UNHCR

 

Hoewel de meerderheid van de Venezolanen dringend internationale bescherming nodig heeft, heeft slechts een half miljoen de stap gezet om formeel asiel aan te vragen.

De toename in het aantal vluchtelingen wereldwijd bevestigt dat er dringend behoefte is aan bescherming voor oorlog, geweld en vervolging, vertelt UNHCR’s Hoge Commissaris Filippo Grandi. Grandi benadrukt dat hoewel de meningen rondom vluchtelingen en migranten vaak verdeeld zijn, dit niet altijd het geval is. Vooral in gemeenschappen die grote aantallen vluchtelinge ontvangen ziet hij “veel vrijgevigheid en solidariteit”.

“We zien ook een ongekende betrokkenheid van nieuwe spelers, die de fundamentele waarde van het Global Trends report weerspiegelen,” vertelt hij.

“We moeten onze solidariteit verdubbelen aan de vele duizenden onschuldige mensen die gedwongen zijn om hun huizen elke dag te ontvluchten.”

Het Wereldwijd Vluchtelingenpact streeft naar een gelijkere verdeling van de verantwoordelijkheid voor het ontvangen en steunen van vluchtelingen. Van het aantal vluchtelingen wereldwijd, wordt ruim 80 procent opgevangen door de omringende buurlanden.

Niet alle vluchtelingen kunnen hun land ontvluchten. Bijna tweederde van de mensen die uit hun huis worden verdreven zijn intern ontheemden, die hun thuisland niet hebben verlaten. Van de 25.9 miljoen vluchtelingen is bijna een op de vijf Palestijn.

In totaal sloegen naar schatting 13.6 miljoen mensen in 2018 op de vlucht als gevolg van oorlog of vervolging. Het totaal omvatte 10.8 miljoen ontheemden en 2.8 miljoen nieuwe vluchtelingen en asielzoekers.

“We verlangen er naar ons land weer veilig te zien en terug naar huis te gaan”

Dit vertelt Abdulla, een Syrische vluchteling en vader van vijf kinderen. Als een gevolg van oorlog en geweld ontvluchtten zij noodgedwongen hun huis in Syrië in 2014. Nu wonen zij ruim 5 jaar in een het Azraq-vluchtelingenkamp in Jordanië.

“Voor de meeste Syrische vluchtelingen is het onze droom om terug te gaan,” vertelt Abdullah. Het eindeloze conflict in Syrië staat in de weg van deze droom. Het gebrek aan werk, medicijnen en voedsel in Syrië maakt dat deze terugkeer ongrijpbaar is. “We verlangen er naar ons land weer veilig te zien en terug naar huis te gaan.”