Nederland past beleid voor Jezidi’s aan

De Nederlandse regering gaat asielaanvragen van Jezidis, waaronder 97 alleenstaande minderjarige kinderen, herbeoordelen. Ze worden niet meer teruggestuurd naar ontheemden kampen in de Koerdische Autonome Regio in Irak en kunnen nu makkelijker een verblijfsvergunning in Nederland krijgen.

Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers – Knol op kamervragen.

“Dit zijn de mensen die het meest hebben geleden onder IS”

UNHCR is zeer blij met deze uitspraak. Eerder deze maand riep Filippo Grandi, de Hoge Commissaris van UNHCR, tijdens zijn bezoek aan Nederland, de staatssecretaris op te wachten met het terug sturen  van gevluchte Jezidi’s naar Irak.

Precaire situatie

‘Ze gaan naar een vluchtelingenkamp, niet naar huis. Je stuurt ze dus terug naar een precaire situatie. Daarbij gaat het om Jezidi’s, een zeer getraumatiseerde gemeenschap.  Dit zijn de mensen die het meest hebben geleden onder IS,” aldus Grandi.

Lees hier het artikel