Nieuw rapport van UNHCR: Meer dan de helft van alle vluchtelingenkinderen gaat niet naar school

Van de 7,1 miljoen vluchtelingenkinderen, gaan er 3,7 miljoen niet naar school, meer dan de helft. Dat staat in het UNHCR rapport, ‘Stepping Up: Refugee Education in Crisis’, dat vandaag verschenen is.

Somalische vluchtelingen studenten Kedro (17), Fartun (18) en Ikra (19) in hun middelbare school Bokolmanyo. UNHCR's High Commissioner Filippo Grandi prijst de innovatieve benadering van Ethiopië ten aanzien van vluchtelingen. © UNHCR/Georgina Goodwin

Somalische vluchtelingen studenten Kedro (17), Fartun (18) en Ikra (19) in hun middelbare school Bokolmanyo. UNHCR’s Hoge Commissaris Filippo Grandi prijst de innovatieve benadering van Ethiopië ten aanzien van vluchtelingen. © UNHCR/Georgina Goodwin

 

Nieuwste cijfers

Slechts 63% van de vluchtelingenkinderen gaat naar de basisschool, wereldwijd is dat 91%. En slechts 24% van de jongeren op de vlucht krijgt de kans een vervolgopleiding te doen, terwijl dat wereldwijd voor 84% van de jongeren het geval is. Van de vluchtelingenkinderen die op de middelbare school zitten, gaat slechts 3% door naar een vervolgopleiding, wereldwijd is dat 37%.

“Op school krijgen vluchtelingen een tweede kans,” zegt Filippo Grandi, Hoge Commissaris van de VN-Vluchtelingenorganisatie. “We schieten tekort als we vluchtelingen geen kans geven om kennis en vaardigheden te leren die ze nodig hebben om hun toekomst op te bouwen.”

Tekort aan fondsen

Het enorme verschil in aantallen kinderen dat naar de basis- en middelbare school gaat, is het directe resultaat van een tekort aan fondsen. UNHCR roept overheden, de private sector, onderwijsinstellingen en individuele donoren dan ook op om te investeren in een nieuw initiatief, The Secondary School Initiative. Dit initiatief richt zich op het opzetten en renoveren van scholen, het opleiden en trainen van leraren en het financieel ondersteunen van de schoolkosten voor gezinnen op de vlucht.

“Op school krijgen vluchtelingen een tweede kans”

“We moeten investeren in onderwijs voor vluchtelingenkinderen. Zo niet, dan betalen we de prijs voor een hele generatie kinderen die opgroeit en niet in staat is zelfstandig te leven, werk te vinden en een volledige bijdrage te leveren aan hun gemeenschap,” aldus Grandi.

Documentatie en erkenning

UNHCR roept scholen, universiteiten en ministeries van onderwijs op realistischer om te gaan met documenten. Veel vluchtelingen hebben op hun vlucht hun papieren, diploma’s of certificaten niet meegenomen en worden daardoor geweerd van onderwijsinstellingen. En zelfs als deze documenten beschikbaar zijn, erkennen sommige landen deze niet. Het Secondary School Initiative zal op de agenda staan van het Global Refugee Forum in December 2019.

Voor meer informatie en het rapport ga naar onze mediapagina.