UNHCR bezorgd over nieuwe maatregelen die reddingsacties op zee beïnvloeden

UNHCR maakt zich grote zorgen over het besluit van het Italiaanse parlement om zwaardere straffen op te leggen aan boten en mensen die zoek- en reddingsoperaties uitvoeren in de Middellandse Zee.

Golven rollen over de kust van de Middellandse Zee in Zuid-Spanje. © UNHCR/Markel Redondo

De Middellandse Zee in Zuid-Spanje. © UNHCR/Markel Redondo

 

De boetes voor particuliere schepen die personen redden en voor het binnenvaren van territoriale wateren, zijn opgelopen tot een maximum van 1 miljoen euro. Bovendien worden schepen nu automatisch in beslag genomen.

Onnodig verlies van levens

UNHCR herhaalt haar bezorgdheid over het opleggen van financiële of andere sancties aan schippers. Dit kan reddingsactiviteiten afschrikken of belemmeren, terwijl Europese staten zich grotendeels hebben teruggetrokken uit reddingsinspanningen in het Middellandse Zeegebied. NGO’s spelen een onschatbare rol bij het redden van levens van vluchtelingen en migranten die de gevaarlijke overtocht naar Europa proberen te maken. Hun inzet mag niet worden gecriminaliseerd of gestigmatiseerd.

Ook mogen NGO’s en commerciële schepen niet worden gevraagd om geredde mensen aan de Libische kustwacht over te dragen of hen te bevelen om in Libië van boord te laten gaan. De uiterst onveilige situatie, het voortdurende conflict, mensenrechtenschendingen en willekeurige detentie onderstrepen het feit dat dit geen veilige plek is.

Oproep tot verdere discussies

UNHCR roept landen op om voort te bouwen op de recente discussies in Parijs, om regelingen te treffen voor het ontschepen van mensen nadat ze op zee zijn gered. Dit met gedeelde verantwoordelijkheid voor het opvangen en reageren op specifieke behoeften. Deze gesprekken waren bemoedigend en zouden in het belang van iedereen verder moeten gaan.