Speciale pinpas verandert het leven van Zuid-Soedanese vluchtelingen in Kenia

UNHCR probeert op verschillende manieren het leven van vluchtelingen te verbeteren. Een van de manieren is via het Cash-for-shelter-programma. In dit programma kunnen vluchtelingen via een speciale pinpas geld ontvangen waarvoor ze zelf hun huis kunnen bouwen met materialen die ze bij de plaatselijke gemeenschap hebben gekocht. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Kalobeyei, een opvangkamp in Kenia.

 

Nadat de Zuid-Soedanese moeder Florence Idiongo drie jaar geleden samen met duizenden vluchtelingen naar Kenia vluchtte, kwam ze terecht in een kamp waar ze met twaalf mensen een plastic tent moest delen. Ze verbleef daar met haar kinderen, jongere broers en zussen en andere familieleden. Het was er warm, druk en het bood maar minimale bescherming voor haar en haar familie. Om de beurt waakten ze over hun eten en andere bezittingen. “We moesten soms in de tent koken tijdens het regenseizoen. Dat was gevaarlijk riskant voor de gezondheid van de kinderen,” vertelt Florence.

Florence Idiongo, gevlucht uit Zuid-Soedan, op haar bed in het door haar zelf gebouwde huis in het Keniaanse vluchtelingenkamp Kalobeyei. © UNHCR/Will Swanson

 

Pinpas

Gelukkig is haar situatie intussen ten goede veranderd. Door oproepen van UNHCR – onder andere onder de islamitische gemeenschap tijdens Ramadan – hebben veel vluchtelingen kunnen profiteren van het Cash Assistance programma. Omdat UNHCR wereldwijd een van de instellingen is die zaakat mag ontvangen, kunnen we tijdens de Ramadan het geld dat we ontvangen direct overmaken naar vluchtelingen, zonder dat er kosten voor overhead vanaf gaan.

Florence kon daardoor samen met meer dan 1.000 vluchtelingen in Kenia in aanmerking komen voor een speciale pinpas. Met de pinpas kon ze geld opnemen en een betere en veiligere woning bouw in het Kalobeyei-kamp.

Waardigheid en keuzevrijheid

“We wilden de mensen meer waardigheid en keuzevrijheid geven,” zegt Moffat Kamau, medewerker van UNHCR in Kakuma, het andere grote kamp in Kenia. Bovendien moet dit ook de sociaaleconomische integratie van vluchtelingen in de lokale gemeenschap bevorderen waarmee we de afhankelijkheid van humanitaire hulp willen verminderen.

Luiz Ohisa (12), vluchteling uit Zuid-Soedan, speelt onder toezicht van zijn broer voor hun nieuwe huis in het Keniaanse Kalobeyei-kamp. Het huis kon dankzij Cash Assistence gebouwd worden van materialen die lokaal zijn ingekocht. © UNHCR/Will Swanson

 

UNHCR heeft sinds 2016 deze hulpverlening door geldverstrekking flink uitgebreid. Miljoenen vluchtelingen en ontheemden in tientallen landen over de hele wereld hebben met dit programma meer controle gekregen over hun leven. Daarbij ontving UNHCR hulp van donorlanden, regeringen, partners uit de particuliere sector en individuele donateurs.

“Door vluchtelingen geld te geven, stellen we ze in staat om de leiding over hun leven te nemen.”

In de afgelopen drie jaar hebben we gezamenlijk meer dan 16 miljoen mensen in meer dan 100 landen geholpen om huizen te bouwen of te verbeteren, hun huur te betalen, medicijnen te kopen, schulden af ​​te lossen of zelfs een bedrijf te starten. “Door vluchtelingen geld te geven om bijvoorbeeld hun eigen huizen te bouwen, stellen we de hele gemeenschap in staat om de leiding over hun leven te nemen,” voegt Kamau toe. “Dit proces heeft daarnaast hun relatie met de lokale gemeenschap verbeterd omdat het geld dat ze uitgeven teruggaat naar de lokale economie.”

“Lekker thuis”

Florence zal voldoende cash ontvangen om uiteindelijk twee huizen te kunnen bouwen. Ze heeft al een groot gezin, en binnenkort wordt dit aangevuld met een vijfde kind. Ook heeft ze werk gevonden. Als vrijwillige gezondheidsmedewerker helpt ze anderen in het ziekenhuis vlakbij het vluchtelingenkamp. “Ik kan weer kleding kopen voor de kinderen, een matras, stoelen en gordijnen, en dat voelt zo goed. Ik wil dat de toekomst van mijn kinderen vooruitgaat. Ik ben nu zeer gelukkig.”