Nieuwe woningen voor vluchtelingen dankzij Vastgoed Regatta

Verschillende vastgoedbedrijven hebben er samen voor gezorgd dat tientallen vluchtelingen een nieuw onderdak krijgen. Tijdens de Vastgoed Regatta, een jaarlijks zeilevenement waaraan uitsluitend vastgoedbedrijven mee kunnen doen, werd voor UNHCR 15.000 euro opgehaald.

Karien Jeekel, relatiemanager UNHCR: “Het is heel mooi dat een branche als deze zich committeert aan vluchtelingen en zo bijdraagt aan beter onderdak.”

De Vastgoed Regatta, georganiseerd door BNP Paribas Real Estate en Appelhoven Vastgoedadviseurs, vindt jaarlijks plaats in september. Werknemers van vastgoedbedrijven zeilen tijdens deze dag voor de kust van Volendam op Lemsteraken. Dat gebeurt met aken, grote platbodem schepen, en is uitgegroeid tot een van de grootste zeilevenementen met dit type schip ter wereld.

Naast dat het een perfecte gelegenheid is om te netwerken met elkaar, is dit ook een moment geworden waarin de bedrijven gezamenlijk een goed doel steunen. De afgelopen jaren waren dit bijvoorbeeld het Willem-Alexander Kinderfonds en het Nationaal Platform Jeugdwedstrijdzeilen. Dit jaar steunt de Vastgoed Regatta het Prinses Maxima Centrum en UNHCR.

Leven in tenten

“We hoorden dat inmiddels meer dan 70,8 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Je ziet beelden op het journaal van kapotgeschoten gebouwen en beelden van mensen die nu moeten leven in tenten. Dat motiveerde ons als sector om dit jaar voor UNHCR te kiezen als doel,” licht voorzitter van Stichting Vastgoed Regatta Stijn Uijthoven toe.

Hoewel steeds meer vluchtelingen in stedelijk gebied opgevangen kunnen worden (ruim de helft van het totale aantal vluchtelingen), is dat nog lang niet voor iedereen mogelijk. “Daarom wonen nog altijd miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in tentenkampen,” vertelt Karien Jeekel, relatiemanager bij UNHCR Nederland.

Prefab-woningen

De tenten werden uitgedeeld als noodopvang, maar door gebrek aan alternatieve oplossingen dienen ze vaak ook voor langere tijd (jaren) als “woning”. Jeekel: “De gemiddelde traditionele tent gaat slechts 6 maanden mee. Het is kwetsbaar in vaak extreme weersomstandigheden en biedt beperkte veiligheid. Als je weet dat vluchtelingen gemiddeld genomen pas na zeventien jaar weer terug kunnen naar huis, is het duidelijk dat een alternatief hard nodig is.”

“Een RHU ziet eruit als een klein ‘huisje’. Het is waardiger en veel comfortabeler dan een tent.”

UNHCR is daarom enorm blij met deze financiële bijdrage. “Daarmee kunnen we weer flink wat vluchtelingenfamilies een RHU geven. Een RHU is een zogeheten Refugee Housing Unit, is een prefab-woning die we samen met de IKEA Foundation hebben ontwikkeld. Het ziet eruit als een klein ‘huisje’. Het is waardiger en veel comfortabeler dan een tent,” vertelt Jeekel.

“Voor ons als vastgoedsector is het goed dat we op deze manier naast het netwerken en het zeilen ook stil staan bij mensen die het minder goed hebben. Na alle ellende die deze families hebben meegemaakt, gun je ze een plek waar ze zich weer wat meer thuis voelen. Met deze prefab woningen geven we deze mensen een stukje waardigheid en privacy terug. En dat voelt goed,” aldus Uijthoven.