Meer dan 7.000 vluchtelingen aangekomen in Irak in zeven dagen

Het aantal vluchtelingen dat vanuit het noordoosten van Syrië oversteekt naar Irak loopt snel op. Sinds vorige week zijn meer dan 7.100 mensen aangekomen in Irak. De meesten van hen – bijna 7.000 – hebben onderdak gezocht in het vluchtelingenkamp Bardarash, ongeveer 140 kilometer ten oosten van de Iraaks-Syrische grens.

Parvin Hussein Bouba, 24, arriveerde gisteren met haar man en vijf kinderen in het Bardarash-kamp in Duhok, Irak. © UNHCR/Hossein Fatemi

Parvin Hussein Bouba, 24, arriveerde gisteren met haar man en vijf kinderen in het Bardarash-kamp in Duhok, Irak. © UNHCR/Hossein Fatemi

 

De meeste Syrische vluchtelingen komen uit steden en dorpen in het noordoosten van Syrië. Driekwart is vrouw of kind. Ook zijn er alleenstaande kinderen bij. Sommige vluchtelingen, vooral kinderen, hebben psychosociale hulp nodig. Velen zijn ontzettend bang geweest en vluchtten te midden van gevechten. Sommigen waren getuige van explosies en beschietingen. Vluchtelingen die familieleden in het gebied hebben wonen, kunnen het kamp verlaten en zich bij hun families voegen.

UNHCR’s hulp

UNHCR en partners bieden, samen met lokale autoriteiten, verschillende diensten aan voor de vluchtelingen in Irak, zoals ontvangst, warme maaltijden, vervoer naar het kamp, ​​registratie, onderdak en bescherming. Ook wordt de veiligheidssituatie gemonitord, en wordt specifieke bescherming aan kinderen geboden. Alleenstaande kinderen en kwetsbare personen met specifieke behoeften worden geïdentificeerd.

Het Bardarash-kamp heeft stromend water, elektriciteit en riolering. Deze netwerken moeten worden uitgebreid naarmate er meer vluchtelingen naar het kamp komen. Het kamp heeft een opvangcentrum, een registratiecentrum en opslageenheden voor hulpgoederen.

In de afgelopen 8 jaar vonden al meer dan 228.000 Syrische vluchtelingen onderdak in Irak op de vlucht voor oorlog en geweld.