UNHCR helpt duizenden Congolese vluchtelingen die terugkeren uit Angola

Duizenden Congolese vluchtelingen keren terug vanuit Angola naar de Kasai-regio in de Democratische Republiek Congo (DRC). Gevechten tussen gewapende groepen zijn er afgenomen en de veiligheidssituatie is verbeterd.

UNHCR-medewerkers registreren Congolese vluchtelingen die terugkeren uit Angola, die zich hebben gevestigd in een geïmproviseerd kamp in Kananga, in de Democratische Republiek Congo. © UNHCR/Ibrahima Diane

UNHCR-medewerkers registreren Congolese vluchtelingen die terugkeren uit Angola, die zich hebben gevestigd in een geïmproviseerd kamp in Kananga, in de Democratische Republiek Congo. © UNHCR/Ibrahima Diane

 

Terugkeer vanuit Angola naar de DRC

De eerste groep van een paar honderd mensen zal deze week vrijwillig terugkeren, nadat UNHCR en de regeringen van Angola en de DRC een overeenkomst ondertekenden.

Naar verwachting zullen de komende weken meer dan 4.000 vluchtelingen worden geholpen om naar huis terug te keren. UNHCR biedt repatrianten transport en cash hulp om hen te helpen re-integreren.

Ondertussen zijn sinds 18 augustus ongeveer 12.000 Congolese vluchtelingen, waaronder bijna 7.000 kinderen, spontaan teruggekeerd vanuit de Lovua-nederzetting in Angola. UNHCR is de Angolese autoriteiten dankbaar dat zij vrachtwagens boden om terugkeerders snel te helpen bij hun terugreis.

Velen die spontaan terugkeren worden geconfronteerd met uitdagende levensomstandigheden. UNHCR biedt cash- en humanitaire hulp, samen met provinciale autoriteiten en partners. In de grensstad Kalamba Mbuji heeft UNHCR een nood doorgangscentrum opgezet.

Deze hulp wordt ook geboden aan terugkeerders die Kananga, de hoofdstad van de provincie Kasai, hebben bereikt.

Hoewel de gevechten tussen gewapende groepen zijn gekalmeerd, zijn sommige vluchtelingen onzeker over de toestand waarin ze hun huizen zullen vinden. Sommigen zijn niet bereid terug te keren naar hun huizen en verhuizen naar een ander land, omdat ze vrezen voor een terugkeer van interetnisch geweld.

De openbare infrastructuur, zoals scholen en gezondheidscentra, zijn tijdens meerdere gevechten zwaar beschadigd en moeten nog worden gerepareerd. Bestaande faciliteiten missen de capaciteit om aan alle behoeften van terugkeerders te voldoen.

UNHCR blijft de inspanningen van DRC ondersteunen om basisdiensten aan te bieden en te herstellen, en om re-integratie te bevorderen.

Er is echter massaal financiële steun nodig van de internationale gemeenschap, humanitaire organisaties en de regering van de DRC, om duurzame voorwaarden voor terugkeerders te creëren.