Update situatie Noordoost-Syrië

Meer dan 200.000 mensen zijn binnen Syrië op de vlucht geslagen sinds het begin van de escalatie van het conflict in het noordoosten van Syrië op 9 oktober. Meer dan 74.000 mensen zijn nog steeds ontheemd, en zo’n 117.000 mensen zijn teruggekeerd naar hun gebieden van herkomst. De situatie blijft echter onstabiel en ontheemde gezinnen hebben dringend hulp nodig.

Meer dan 15.500 Syrische vluchtelingen naar Irak, humanitaire behoeften in Syrië nemen toe. © UNHCR/Hossein Fatemi

Meer dan 15.500 Syrische vluchtelingen naar Irak, humanitaire behoeften in Syrië nemen toe. © UNHCR/Hossein Fatemi

 

Daarnaast zijn zo’n 15.500 mensen vanuit het noordoosten van Syrië overgestoken naar buurland Irak. Hiervan worden ongeveer 13.000 nieuwe vluchtelingen gehuisvest in het vluchtelingenkamp Bardarash en 2.400 op doorvoerlocatie Gawilan.

De dalende temperaturen en regen in zowel Syrië als Irak maken de situatie van mensen die gedwongen op de vlucht zijn nog zwaarder. De meest kwetsbaren, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen, worden het zwaarst getroffen. Ze vluchtten met nauwelijks enige bezittingen, en velen hebben dringend behoefte aan warme kleding en andere winterartikelen.

UNHCR’s hulp

UNHCR-teams en -partners blijven ter plaatse in zowel Syrië als Irak om levensreddende bescherming en hulp te bieden aan degenen die alles achter zich moeten laten.

In Syrië hebben we meer dan 169.000 nieuwe ontheemde Syriërs in kampen, collectieve opvangcentra en gastgemeenschappen kunnen helpen met basis- en winterartikelen. Samen met onze partners blijven we de belangrijkste beveiligingsbehoeften identificeren en ondersteuning bieden aan de meest kwetsbare mensen.

In Irak heeft UNHCR, in samenwerking met autoriteiten en partners, alle nieuwkomers veilige schuilplaatsen, noodartikelen en winterhulp geboden. Ook bieden we bescherming, in de vorm van registratie en psychosociale hulp.

Naast de nieuw ontheemden uit Noordoost-Syrië, schat UNHCR dat 3,88 miljoen Syrische en Iraakse vluchtelingen en ontheemden hulp nodig hebben om zich te kunnen voorbereiden op de aanstaande winter in Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en Syrië. Voor velen zal dit de negende winter op rij zijn dat zij op de vlucht zijn.