Syrië crisis: een overzicht van 9 jaar oorlog

In 2011 was de wereld getuige van het begin van wat een van de grootste humanitaire en vluchtelingencrises in de recente geschiedenis zou worden. Inmiddels duurt de oorlog in Syrië al 9 jaar.

Een ontheemd Syrisch meisje inspecteert de buitenwereld vanuit een busje in een kamp voor ontheemden in de buurt van Idlib. © Ritzau Scanpix

Een ontheemd Syrisch meisje inspecteert de buitenwereld vanuit een busje in een kamp voor ontheemden in de buurt van Idlib. © Ritzau Scanpix

 

Terwijl het geweld in 2011 snel escaleerde in Syrië, duurde het slechts weken voor duizenden gezinnen – op de vlucht voor geweld en vernietiging – in buurlanden aankwamenten, op zoek naar veiligheid. In de jaren die daarop volgden, werden miljoenen Syriërs gedwongen hun huizen te verlaten terwijl het conflict door woedde.

Voor miljoenen Syriërs is het leven als vluchteling de nieuwe norm geworden – maar het is niet normaal. Waarvan velen hoopten dat het een tijdelijke en buitengewone situatie zou zijn, werd al snel gewoon. En terwijl de crisis inmiddels meer dan negen jaar bezig is, blijft het levens eisen en worden nog steeds honderden en soms duizenden mensen gedwongen elke maand te vluchten.

Tegenwoordig zijn meer dan 12 miljoen Syriërs op de vlucht. Zo’n 6,7 miljoen hiervan hebben asiel gevonden in 127 landen over de hele wereld, De meerderheid hiervan verblijft in de regio , verwelkomd door gemeenschappen in Libanon, Jordanië, Irak en Turkije. Nog eens 6,1 miljoen Syriërs moesten hun huizen, bezittingen, banen en geliefden verlaten achter om hun leven te redden, maar bleven in hun thuisland.

Rookpluimen stijgen op na luchtbombardementen op het dorp Al-Bara in Syrië. © Ritzau Scanpix

Rookpluimen stijgen op na luchtbombardementen op het dorp Al-Bara in Syrië. © Ritzau Scanpix

 

Gedurende negen jaar van crisis zijn de humanitaire behoeften van Syrische vluchtelingen gestegen naar duizelingwekkende grootte, ernst en complexiteit. De situatie blijft onstabiel en alleen al in het afgelopen jaar zijn bijna een miljoen Syriërs ontheemd geraakt.

De kwetsbaarheid van Syrische vluchtelingen blijft toenemen naarmate de crisis aanhoudt. De situatie is dynamisch, gevaarlijk en onvoorspelbaar. Sommige gezinnen zijn al negen jaar op de vlucht; anderen raken ontheemd als er plotseling geweld uitbreekt. Elk jaar drijven gevechten Syriërs weg van hun huizen en nemen de behoeften en de risico’s waarmee vluchtelingen en ontheemden worden geconfronteerd toe.

Onze hulp

UNHCR heeft de afgelopen negen jaar elke dag gewerkt om in de behoeften van Syrische vluchtelingen te voorzien en past zich aan elke nieuwe ontwikkeling aan om diegenen die moeten vluchten te blijven beschermen. Van het ontvangen van de eerste 5.000 Syrische vluchtelingen die in 2011 in Libanon aankwamen, tot het bieden van levensreddende hulp aan de duizenden gezinnen die haastig hun koffers pakten en renden om te ontsnappen aan de nieuwste gevechten in Noord-Syrië eind 2019 en 2020: we zijn er om hen te verwelkomen, te beschermen en te helpen, en hun hoop te herstellen.

 

Hulp is nog steeds hard nodig. Help ons om Syriërs steun en bescherming te bieden.