Wereldvluchtelingendag: UNHCR & Cinetree lanceren platform met films over vluchtelingen

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Filmplatform Cinetree en VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR bieden een gratis filmselectie aan om aandacht te vragen voor de bijna 80 miljoen mensen op de vlucht.

80 miljoen mensen op de vlucht

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Dit is dé dag om stil te staan bij de bijna 80 miljoen mensen die wereldwijd gedwongen op de vlucht zijn en alles kwijt zijn geraakt; hun huis, hun gezin, hun familie en vrienden, maar ook zekerheid en perspectief. Hoewel de aandacht voor mensen op de vlucht de afgelopen tijd van de voorpagina’s lijkt te verdwijnen, is hun situatie niet minder urgent.

Daarom slaan Cinetree en UNHCR de handen ineen met het initiatief om vier films en drie korte documentaires twee weken lang gratis beschikbaar te stellen voor Wereldvluchtelingendag. Iedere film is met zorg uitgekozen en belicht op haar eigen, aangrijpende manier een kant van de vluchtelingenthematiek.

Bijzondere curators

Om de films meer kracht bij te zetten geven verschillende curators een korte introductie bij de films. Zo komen er twee voormalig vluchtelingen aan het woord, Milka uit Eritrea en Armen uit Syrië. Zij delen hun eigen ervaringen en relateren aan de gekozen films. Ze nemen je mee in hun verhaal en hoe ze hun leven in Nederland opnieuw hebben opgebouwd. Naast Milka en Armen komen presentator Humberto Tan en actrice Hadewych Minis aan het woord; beiden maken zich in hun vrije tijd hard voor een beter leven voor vluchtelingen.

Belangrijke films & documentaires

De gekozen films vertellen op hun eigen manier over het leven tijdens- en na de vlucht. Filmtitels Dheepan (2015), Human Flow (2017), Midnight Traveler (2019) en het Oscargenomineerde Monsieur Lazhar (2011) zijn twee weken gratis te zien op filmplatform Cinetree. Daarnaast heeft UNHCR de korte documentaires ‘Amina, my sister’, ‘Hand of God’ en ‘Lost and Found’ beschikbaar gesteld op het platform. De films en docu’s vertellen de aangrijpende verhalen van mensen op verschillende plekken in de wereld: van Bangladesh tot aan Syrië, van Afghanistan tot aan de Democratische Republiek Congo.

Gratis beschikbaar

Dankzij de samenwerking tussen Cinetree en UNHCR kan iedereen twee weken lang deze films gratis kijken. De films zijn te bekijken vanaf 19 juni, één dag voor Wereldvluchtelingendag, en kunnen tot en met 3 juli gratis worden bekeken via www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.

“Echt één van de meest aangrijpende en ontroerende films die ik de afgelopen tijd heb gezien.”

Hadewych Minis over 'Midnight Traveler'