Dodental Beiroet omvat tientallen vluchtelingen, noodhulp wordt opgevoerd

UNHCR is bedroefd om te melden dan onder de meer dan 200 dodelijke slachtoffers van de enorme explosie in Beiroet tot nu toe ten minste 34 vluchtelingen zijn. Onze teams ter plaatse monitoren de situatie continu en we zijn bang dat het dodental onder vluchtelingen verder zal oplopen. Zeven vluchtelingen worden nog steeds vermist, en 124 vluchtelingen raakten gewond bij de explosie, van wie twintig zwaargewond.

Door explosies beschadigde graansilo's in de verwoeste haven van Beiroet, vernietigd door de explosie op 4 augustus. © UNHCR/Houssam Hariri

Door explosies beschadigde graansilo’s in de verwoeste haven van Beiroet, vernietigd door de explosie op 4 augustus. © UNHCR/Houssam Hariri

We blijven samenwerken met de reddingsteams en andere humanitaire partners om de slachtoffers te identificeren en we bieden steun aan de families die hun dierbaren hebben verloren. Dit omvat counseling, cash hulp voor noodgevallen en hulp bij begrafenisregelingen.

Deze explosie heeft iedereen getroffen, ongeacht nationaliteit of status. Onze onmiddellijke humanitaire reactie richt zich op de hele gemeenschap – inclusief Libanezen, vluchtelingen en arbeidsmigranten. Onze hulp richt zich op de meest kwetsbaren in de gemeenschap en op twee belangrijke gebieden: onderdak en bescherming.

UNHCR stelt 12 miljoen dollar beschikbaar voor noodhulp aan de zwaarst getroffen en meest kwetsbare huishoudens in Beiroet. Dit pakket omvat $ 9,6 miljoen voor opvang en $ 2,44 miljoen voor beschermingsactiviteiten voor de komende drie maanden.

Samen met andere humanitaire partners werken we nauw samen om de schade te beoordelen en de meest zinvolle manieren te vinden om te helpen. De hulpvoorraad van UNHCR in het land is niet aangetast en omvat onder meer onderdak kits, dekens, plastic zeil, matrassen, grote tenten en andere items die ter beschikking zijn gesteld aan het Libanese Rode Kruis en andere partners ter plaatse.

Een eerste huis-aan-huisonderzoek is aan de gang in de zwaarst getroffen buurten en hulp aan geïdentificeerde mensen begon al op zondag 9 augustus. De eerste schattingen geven aan dat zo’n 10.000 kwetsbare huishoudens ernstig zijn getroffen door de explosie en dringend hulp nodig hebben.

Onze prioriteit is het identificeren van en bieden van hulp aan mensen die ‘noodweerbestendigheid’ nodig hebben. We helpen deuren en ramen te beveiligen, en bescherming tegen het weer en veiligheid te bieden, en de privacy en waardigheid van mensen te herstellen. Getroffen mensen die ontheemd zijn buiten Beiroet zullen ook hulp ontvangen.

Cash geld blijft de meest effectieve optie om onmiddellijke hulp te kunnen bieden en om te voorzien in snelle reparatie- en wederopbouwbehoeften. Het helpt ook bij het verkrijgen van voedsel en het dekken van basisbehoeften en gezondheidskosten.

Ondertussen richten we ons ook op bescherming en het mobiliseren van de gemeenschap, inclusief verwijzingen, psychologische hulp en het verspreiden van informatie. Bovendien spelen de mensen van de bevolking van Beiroet een enorme rol in de noodhulprespons en we zullen hun inspanningen rechtstreeks steunen.

UNHCR benadrukt de noodzaak van internationale steun voor mensen in Beiroet en Libanon, die jarenlang genereus opvang hebben geboden aan vluchtelingen in moeilijke tijden van economische tegenspoed en de COVID-19-pandemie.