Rohingya vluchtelingen helpen dag in dag uit mee om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Saidul Karim gaat elke dag langs de tenten van de mensen in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Kutupalong in Bangladesh. Hij is één van de 1400 opgeleide Rohingya vluchtelingen die tijdens de coronacrisis bijspringen als gezondheidswerker.

Saidul gaat wekelijks de ‘deuren’ langs in het blok waar hij voor verantwoordelijk is. Foto: © UNHCR/ Areez Tanbeen Rahman

De families waar hij op bezoek gaat, kennen hem goed. Hij bezoekt hen elke twee weken sinds hij is begonnen met het vrijwilligerswerk. Hij deelt informatie met de families over gezondheid en hygiëne terwijl hij ook alert is op signalen die op corona kunnen wijzen.  De gezondheidswerkers registreren tijdens de coronacrisis ook geboortes, sterfgevallen en fungeren als een brug tussen vluchtelingen en de gezondheidscentra. Zo hoeven de mensen in het kamp zich zo min mogelijk te verplaatsen, wat de kans op verspreiding van het virus verkleint.

Vrijwillige gezondheidswerkers zijn onmisbaar

De opgebouwde vertrouwensband met de families waar Saidul op bezoek gaat is van groot belang. Omdat mensen hem vertrouwen kan hij verspreiding van fake news tegengaan en de families praktische informatie geven waar zij direct iets aan hebben. “Mensen vertellen ons dat ze bang zijn,” zegt Saidul. “Ze hebben gehoord hoe gevaarlijk het coronavirus is en dat er wereldwijd mensen aan sterven.”

Saidul bezoekt nu 150 huishoudens per week. Hij legt families uit hoe ze zichzelf en hun familie kunnen beschermen tegen het virus. Ook vertelt hij ze welke symptomen mensen hebben die besmet zijn met het coronavirus. Als Saidul mensen met dergelijke symptomen ziet, raadt hij hen aan om zich te laten testen bij het gezondheidscentrum. Ook legt hij ze uit welke hulp ze kunnen krijgen bij de isolatiefaciliteit. Veel mensen zijn namelijk bang om zich te laten testen. “Wij leggen hen uit dat ze hun familie kunnen infecteren als ze zich niet op tijd laten behandelen.” Hij is erg blij dat hij op deze manier kan bijdragen aan zijn gemeenschap.

Dit is het beste werk wat ik kan doen voor mijn gemeenschap. Ik wil blijven werken als gezondheidswerker omdat ik er zo voor kan zorgen dat ze veilig blijven.

Gelukkig zijn er nog niet veel Rohingya vluchtelingen in de kampen besmet met het coronavirus. Echter kan dit snel veranderen. Dr. Asma Absari legt uit dat het aantal besmettingen waarschijnlijk geen realistisch beeld geeft, “de grootste uitdaging is mensen overhalen zich te laten testen. Gelukkig helpen de vrijwilligers ons om de gemeenschap te bereiken, zodat ze ook van andere vluchtelingen horen dat het belangrijk is om getest te worden.”

Een andere Rohingya vluchteling, Hafez Muhammed Salim, gebruikt de microfoon van zijn moskee om informatie over het coronavirus te verspreiden. “Dezelfde informatie die we van de gezondheidswerkers krijgen, vertellen we aan anderen,” legt Hafez uit. Hij is blij dat hij de vrijwilligers zo kan helpen. “Als de gezondheidswerkers hun werk niet zouden doen, dan zouden wij niet weten wat we moeten doen als we ziek worden. We zouden veel meer problemen hebben.”

Hafez Muhammed Salim is een Imam in Kutupalong die de gezondheidswerkers steunt. Foto: © Areez Tanbeen Rahman