Snelheid waarmee duizenden Ethiopische vluchtelingen in Soedan aankomen ongekend

UNHCR waarschuwt dat er een grootschalige humanitaire crisis aan de gang is nu duizenden vluchtelingen elke dag de voortdurende gevechten in de regio Tigray in Ethiopië ontvluchten en veiligheid zoeken in Oost-Soedan. De instroom in dit deel van het land is in de afgelopen twee decennia niet zo hoog geweest.

Ethiopische vluchtelingen die de gevechten in de Tigray-regio ontvluchten, steken de grens over naar Hamdayet, Soedan en navigeren over de rivier de Tekeze. © UNHCR/Hazim Elhag

Ethiopische vluchtelingen die de gevechten in de Tigray-regio ontvluchten, steken de grens over naar Hamdayet, Soedan en navigeren over de rivier de Tekeze. © UNHCR/Hazim Elhag

Sinds 10 november steken dagelijks meer dan 4.000 vrouwen, mannen en kinderen de grens over, waardoor de capaciteit van de humanitaire hulp ter plaatse snel onder druk komt te staan.

Meer dan 27.000 mensen zijn Soedan binnengekomen via de grens bij Hamdayet in de staat Kassala, Lugdi in de staat Gedaref, en een nieuwe locatie verder naar het zuiden aan de grens met Aderafi, waar Ethiopische vluchtelingen in het weekend de grens begonnen over te steken.

Vluchtelingen die op de vlucht zijn voor de gevechten komen uitgeput aan van de lange vlucht naar veiligheid, met weinig bezittingen. UNHCR steunt samen met haar partners de Soedanese regering door de humanitaire hulp aan de grenzen op te voeren naarmate de behoeften toenemen.

In Tigray in Ethiopië blijft het gebrek aan elektriciteit, telecommunicatie, toegang tot brandstof en contant geld humanitaire hulpacties ernstig belemmeren. Na bijna twee weken van conflict, groeit het aantal meldingen van grote aantallen binnenlands ontheemden dagelijks. Het gebrek aan toegang tot mensen in nood, in combinatie met problemen om goederen naar de regio te vervoeren, blijven grote belemmeringen vormen voor de hulpverlening.

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, onderweg naar Soedan. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, onderweg naar Soedan. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten in Tigray, onderweg naar Soedan. © UNHCR/Hazim Elhag

Ethiopiërs die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten in Tigray, onderweg naar Soedan. © UNHCR/Hazim Elhag

Ethiopiërs die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten in Tigray, onderweg naar Soedan. © UNHCR/Hazim Elhag

Ethiopiërs die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten in Tigray, onderweg naar Soedan. © UNHCR/Hazim Elhag

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

In Hamdayet wordt schoon water geleverd en worden latrines gebouwd. Er wordt zeep verstrekt, maar UNHCR blijft zeer bezorgd over de hygiënische omstandigheden, zeker nu er zo veel mensen arriveren.

In Village 8, het doorgangscentrum bij Lugdi, hebben vluchtelingen toegang tot schoon water in nabijgelegen gemeenschappen en kunnen ze gebruik maken van de 1.200 bestaande tijdelijke onderkomens.

Humanitaire organisaties blijven hulpgoederen uitdelen, waaronder dekens en slaapmatten. Het Wereldvoedselprogramma verstrekt voedsel en eiwitrijke koeken. Voor warme maaltijden wordt gezorgd door Muslim Aid.

Het ministerie van Volksgezondheid van Soedan heeft met steun van de Soedan Rode Halve Maan twee klinieken opgezet en voert gezondheids- en  medische consultaties uit.

Sinds zaterdag heeft UNHCR tot dusver 2.500 vluchtelingen overgebracht van de grens naar de nederzetting Um Raquba waar de renovatie van tijdelijke onderkomens in volle gang is. Er is grote behoefte aan meer opvanglocaties, zodat vluchtelingen  over kunnen worden gebracht naar veilige gebieden waar ze toegang hebben tot hulp en diensten, weg van de grens.

UNHCR en partners staan ​​klaar om hulp te bieden aan de ontheemden in Tigray, en noodhulpgoederen te verstrekken, wanneer de toegang mogelijk is en de veiligheidssituatie dat toelaat.

Het conflict is ook een grote aanhoudende zorg voor de Eritrese vluchtelingenpopulatie in Tigray. De bijna 100.000 Eritrese vluchtelingen zijn afhankelijk van de hulp van UNHCR en partners. De kans dat deze vluchtelingen opnieuw ontheemd zullen raken neemt steeds verder toe.

De humanitaire situatie als gevolg van deze crisis verslechtert snel. UNHCR herhaalt haar oproep tot vrede en dringt er bij alle partijen op aan de veiligheid van alle burgers in Tigray te respecteren.