8 nieuwe feiten over vluchtelingen

Opnieuw is er een recordaantal mensen wereldwijd op de vlucht als gevolg van oorlog, conflict en vervolging. Uit het jaarlijkse UNHCR Global Trends rapport blijkt dat bijna 82,4 miljoen mensen ontheemd waren aan het einde van 2020, in vergelijking met 79,5 miljoen in 2019. Dit is de eerste keer dat er meer dan 80 miljoen mensen op de vlucht zijn – meer dan 1% van alle mensen ter wereld. We geven je 8 nieuwe feiten over mensen op de vlucht.

8 feiten over mensen op de vlucht in 2020

1. 82,4 miljoen mensen zijn wereldwijd gedwongen op de vlucht

Dit is een toename van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen er 79,5 miljoen mensen op de vlucht waren.

2. Het grootste gedeelte van de mensen dat op de vlucht slaat, doet dat in eigen land

Zij worden binnenlands ontheemden genoemd. Van de 82,4 miljoen mensen die wereldwijd gedwongen op de vlucht zijn, zijn er 48 miljoen op de vlucht in eigen land. Dit is een stijging van 3,7 miljoen ten opzichte van een jaar eerder.

3. 2020 was het negende jaar op rij waarin het aantal mensen dat op de vlucht sloeg toenam

Sinds 2011 is het aantal mensen op de vlucht ieder jaar gestegen. Er zijn twee keer zoveel mensen gedwongen op de vlucht als in 2011, toen het totaal iets minder dan 40 miljoen bedroeg.

4. Meer dan één procent van alle mensen op de wereld is op de vlucht

5. Meer dan twee derde van alle mensen die hun land ontvluchtten in 2020, kwam uit slechts vijf landen:

6. De meeste vluchtelingen worden opgevangen door buurlanden

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen in de wereld – bijna negen op de tien vluchtelingen (86 procent) – wordt opgevangen door landen die grenzen aan crisisgebieden. Dit zijn veelal lage- en middeninkomenslanden. De minst ontwikkelde landen ter wereld verleenden asiel aan meer dan een kwart (27 procent) van alle vluchtelingen.

7. Voor het zevende jaar op rij ving Turkije de meeste vluchtelingen op

De 5 landen die de meeste vluchtelingen opvingen in 2020:

  • Turkije (3,7 miljoen vluchtelingen)
  • Colombia (1,7 miljoen)
  • Pakistan (1,4 miljoen)
  • Oeganda (1,4 miljoen)
  • Duitsland (1,2 miljoen)

8. Het aantal asielaanvragen nam niet toe

Het aantal lopende asielaanvragen bleef wereldwijd op het niveau van 2019 (4,1 miljoen), maar overheden en UNHCR registreerden samen zo’n 1,3 miljoen nieuwe asielaanvragen, een miljoen minder dan in 2019 (een vermindering van 43 procent).