Baw Meh sanja o varni prihodnosti za njene vnuke.

Zbežala je pred nasiljem v Mjanmaru.

Baw Meh, 77 let: “Poročila sem se zelo mlada. Moji starši so mi izbrali ženina –  bila je dogovorjena poroka. Pred poroko se nisva videla. Rekel mi je, da sem zelo vitka, ​​in jaz sem mu rekla, da je lep in možat. Nasmejala sva se, vendar sva bila po teh prvih besedah še precej sramežljiva.

“Skupaj sva šla skozi dobre in slabe čase. Ko se je bojevanje razširilo v našo vas, smo se bili prisiljeni preseliti. Vojaki so požgali vse, kar smo imeli, izgubili smo vse naše imetje. Veliko nas je bilo, ki smo prečkali gore in reke. Vzela sva si košaro, v kateri sva nosila lonec, sekiro, oglje in 30 skodelic riža. Nosila sem otroke in bežala. Med begom so otroci rasli in odrasli so v begunskem taborišču na Tajskem.

Zbežati smo morali ravno po rojstvu najmlajše hčerke. Želela sem, da gre v šolo, ko je bila mlada, da se izobražuje, vendar za to ni bilo možnosti. Zdaj živim z njo in vnuki, ki obiskujejo šolo v begunskem naselju. To me veseli. Upam, da bodo nadaljevali šolanje, ker želim, da se izobražujejo. Želim, da bi bili takšni, kot ste vi (pokaže na osebje UNHCR).

Upala sem, da se bomo lahko vrnili v našo vas kmalu po tem, ko smo jo zapustili. Pa se nismo. V tem taboru smo že približno 20 let.”

Thailand

Thailand. UNHCR World Refugee Day

Thailand. UNHCR World Refugee Day

UNHCR World Refugee Day

UNHCR World Refugee Day

Thailand. UNHCR World Refugee Day

Thailand. UNHCR World Refugee Day

 

Baw Meh rada poje tradicionalne karenske pesmi, ko kuha za svojo družino v večernih urah. Rada tudi govori o možu, ki je lani umrl, preden je lahko uresničil svoje sanje o vrnitvi domov. Veliko njenih otrok in vnukov je bilo preseljenih v tretje države. Eden od njenih vnukov ji je pred odhodom dejal: “Poskrbel bom zate iz Amerike, nekega dne te bom obiskal.” Baw Meh ne želi oditi. Raje ostaja v bližini svojega moža, ki je pokopan v zahodnem delu tabora, saj je bliže njihovi vasi v Mjanmaru, ki leži zelo blizu na drugi strani meje.

Baw Meh, ki je zdaj stara 77 let, je pobegnila iz Kajaha v Mjanmaru  leta 1996. Osemnajst let pozneje, tri generacije njene karenske družine še vedno živijo v begunskem taborišču Ban Mai Nai Soi na severu Tajske. Begunci ljudstva Kareni iz Mjanmara so na Tajskem ena najdlje trajajočih begunskih kriz v svetu.

pokaži svojo solidarnost z begunci kot je Baw Meh in podpiši peticijo #WithRefugees.


Ti je všeč zgodba Baw Meh? Deli jo s prijatelji!

Right Petition Text – SL

Stoj z begunci

Podpiši peticijo

Tajska ni podpisnica Konvencije o beguncih iz leta 1951 ali njenega Protokola iz leta 1967 in nima formalnega nacionalnega azilnega okvira. Tajska vlada je nastanila begunce iz Mjanmara v devet začasnih zatočišč ob meji.

Begunci iz Mjanmara so predvsem Kayin in Kayah porekla in so zbežali v času oboroženih spopadov ter poiskali zavetje na Tajskem. Sedaj že več kot tri desetletja živijo v zatočiščih, ki jih upravlja država sprejemnica. Begunci v Karenni so del ene najdaljših begunskih situacij na svetu.

Pin It on Pinterest

X