Carmen želi s svojim delom navdihniti tudi druge ženske.

S svojo hčerko je pobegnila nasilju v Kolumbiji.

Carmen Perea, 41 let: “Moje ime je Carmen Perea. Rodila sem se v Buenaventuri v Kolumbiji. Zdaj živim v Ekvadorju. Izdelujem žensko obutev. Svojo državo sem zapustila zaradi vseprisotnega nasilja. Ko so ubili mojega brata, sem bila primorana zbežati, saj je postalo prenevarno.  Svojih hčera nisem želela vzgajati v okolju s toliko nasilja.”

V Ekvador sem prišla pred 10 leti, kjer sem se povezala s kampanjo za integracijo beguncev ter postala predstavnica njihove kampanje #SmileWeAreIntegrating. Zaradi našega sodelovanja sem spoznala Ilo Mirando, slavno ekvadorsko oblikovalko čevljev,  s katero sva pod blagovno znamko ‘She loved me’ by Ile (»Ljubila me je«) ustvarili sandale – gladiatorke. Ime čevljev predstavlja boj običajne ženske, ki se trudi izboljšati svoje življenje. Prepričani smo, da če imamo radi sebe in verjamemo vase, lahko izboljšamo ne samo svoja življenja, temveč tudi življenja naših otrok.”

 

 

“Tako Ekvadorci kot njihova vlada so me res toplo sprejeli. Za mojo majhno družino je bila to dobra izkušnja, tako zaradi možnosti našega napredovanja v življenju kot zaradi vseh priložnosti, ki smo jih s tem dobili.”

Carmen verjame, da so njeni čevlji simbol vsakodnevnih ženskih bitk. To so čevlji, ki izražajo stil in pogum. Carmen uživa pri šivanju materialov, iz kosov katerih tako ustvarja gladiatorke. Sandali so plod njenega sodelovanja z ekvadorsko oblikovalko čevljev, Ilo Mirando.

carmen1

carmen8

carmen7

carmen6

carmen5

carmen4

carmen3

carmen2

Carmen Perea je prebegnila v Ekvador leta 2006, ko je bil njen brat umorjen. Ta tragičen dogodek jo je spodbudil, da je pobegnila iz rodnega mesta Buenaventura, ki se je znašlo v primežu oboroženega nasilja. Kolumbija je po številu notranje razseljenih oseb druga na svetu – po ocenah naj bi jih bilo 6,5 milijona – takoj za Sirijo.

Mesto Buenaventura trpi zaradi nasilja in spopadov že več kot pet desetletij. To industrijsko-pristaniško mesto zaradi spopadov med nezakonitimi oboroženimi skupinami dosega eno izmed najvišjih stopenj nasilja in razseljevanja na svetu. Ženske so pogosto tarče omenjenih skupin, ki se zatekajo k mučenju, posilstvom in ubijanju iz maščevanja, da si zagotovijo nadzor.  Od leta 2000 naprej je okrog 200.000 beguncev iz Kolumbije prebegnilo v Ekvador.

S svojim neutrudnim delom in željo po vključitvi v ekvadorsko družbo je Carmen uspelo ustanoviti malo podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo ženske obutve.

Pokaži svojo solidarnost z begunci kot je Carmen in še danes podpiši peticijo #WithRefugees.


Ti je všeč Carmenina zgodba? Deli jo s svojimi prijatelji!

Right Petition Text – SL

Stoj z begunci

Podpiši peticijo

Več kot pet desetletij trajajoč oborožen konflikt v Kolumbiji je prisilil drugo največje število oseb, takoj za številom notranje razseljenih oseb v Siriji, da so zapustile svoje domove. Okoli 6,7 milijona ljudi je notranje razseljenih, kar predstavlja približno 13 odstotkov celotnega prebivalstva Kolumbije. Dodatno je v tujino, predvsem v Ekvador, zbežalo 360.000 uradno registriranih beguncev. Ekvador trenutno gosti največje število beguncev v Latinski Ameriki.

V Ekvadorju je Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) vključena v izvajanja Iniciative za celovite rešitve, ki pomaga kolumbijskim beguncem, da uživajo svoje pravice do zdravja, izobraževanja, zaposlitve in nastanitve. Prav tako jim UNHCR nudi pravno podporo in svetovanje.

Pin It on Pinterest

X