Diego sanja o diplomi iz strojništva.

Zbežal je pred nasiljem v Kolumbiji.

Diego, 25 let: “Starši so me naučili discipline in vedno sem bil osredotočen na to, da postanem boljša oseba. Ko sem prišel v  Venezuelo, se sprva nisem mogel vpisati v šolo, saj nisem imel potrebnih dokumentov. Zahvaljujoč Jezuitski službi za begunce, sem s šolanjem lahko začel pri 15-ih letih in maturiral kot drugi iz svojega razreda.

 

“Tudi ko sem se vpisal na fakulteto, sem imel težave, ker nisem imel vse dokumentacije, a je univerza naredila izjemo in mi omogočila študij, ki sem si ga vedno želel – strojno inženirstvo. Po prvem letu sem zaradi akademskih dosežkov prejel štipendijo, kmalu pa bom tudi diplomiral.” 

Acnur1 (21)_rs

_DSC0213_rs

Acnur1 (3)_rs

f3_rs

“S svojim znanjem želim biti doprinos družbi. Rad imam to državo, saj me je sprejela, v njej sem odraščal. Hvaležen sem, da sem lahko tu študiral in za vse, kar mi je država ponudila. V prihodnosti se ne vidim nikjer drugje.”

” Ker so moje finančne zmogljivosti omejene, včasih ne jem in moram počakati na obrok na fakulteti. Včasih sem imel le eno srajco, v šolo pa sem se vozil s kolesom. Zato hočem povedati vsem: »Ne bojte se, s trudom in predanostjo, lahko uspete – ne opustite svojega študija.”

“Kljub vsem oviram, ki so nam z družino stale na poti, so nas Venezuelci ob prihodu v državo toplo sprejeli.” 

Tisoče beguncev prihaja iz Latinske Amerike, večina jih je državljanov Kolumbije, ki bežijo pred oboroženimi spopadi. Kot mnogi drugi prosilci za azil, je Diego z družino prečkal mejo, da bi našel boljše življenje zase in lepšo prihodnost za svoje otroke.

Ko je družina Rodriguez prispela v Venezuelo, jo je Diego skupaj z očetom preživljal s popravili koles. Znanje strojnega inženirstva, ki ga je dobil od svojih profesorjev, mu je pomagalo, da je postal eden najboljših študentov na univerzi. Diego si želi, da bi državi, ki ga je sprejela, vse povrnil, trenutno pa čaka na svojo dokumentacijo, da lahko prejme diplomo. 

UNHCR sodeluje z vladnimi institucijami, da bi našli rešitev za manjkajočo dokumentacijo prosilcev za azil. S pomočjo venezuelskega varuha človekovih pravic je uspelo, da Ministrstvo za šolstvo beguncem dovoli šolanje.

Besedilo: Zasha Millán

Pokaži solidardnost z begunci, kot je Diego in še danes podpiši  peticijo #WithRefugees.


Ti je Diegova zgodba všeč? Deli jo s prijatelji!

Right Petition Text – SL

Stoj z begunci

Podpiši peticijo

V zadnjih dveh letih opažamo zmanjšanje prihodov kolumbijskih beguncev v Venezuelo. Kljub mirovnim pogovorom v Kolumbiji, pa UNHCR zaznava razpršena naselja oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

Glavna dejavnost operacij UNHCR je, da podpira učinkovite rešitve za vse, ki potrebujejo mednarodno zaščito. Dokumentacija predstavlja varnost in dostop do pravic in življenjskih potrebščin v Venezueli. Za begunce, kot je Diego, so takšne rešitve ključne za doseganje cilja postati strojnik.

Pin It on Pinterest

X