Solaf ljubi šport in sanja o življenju v Ameriki.

S svojo družino je pobegnila iz vojne v Siriji.

Solaf, 9 let: “Ime mi je Solaf in prihajam iz mesta Bosra v Siriji. Spomnim se svoje hiše. Imela je velika rjava vrata, zunaj pa smo imeli vrt z oljkami, limonovci, pomarančami in jabolki. Sadili smo baziliko, timijan, kamilico, peteršilj, jajčevce in krompir. Potem pa je izstrelek poškodoval našo streho, tako da smo morali od tam oditi in spati v mošeji, nato pa so bombardirali tudi mošejo, tako da smo zbežali v Jordanijo.

“Tu v taborišču mi ni preveč všeč. Nimamo elektrike, ponoči uporabljamo solarne svetilke, ki pa se izpraznijo po samo 30 minutah. Če bi imeli elektriko, bi rada gledala televizijo … ne, prenosni računalnik! Rada bi gledala televizijo na računalniku. Ko nisem v šoli, se igram s prijatelji in se ukvarjam s športom. Treniram tekvando, tako da se bom znala braniti, ko mojega brata ne bo ob meni. Samo malo še mi manjka, pa bom lahko naredila špago.”

 

“Rada bi šla v Ameriko. Eden od mojih sorodnikov je bil tam in mi je povedal, da tam živijo običajno življenje – z velikimi trgovskimi centri in dobrimi šolami. Opravljala bi izpite in dobivala dobre ocene, saj si želim postati zdravnica, da bom lahko zdravila sladkorno bolezen. Zakaj? Ker ima moja mama sladkorno bolezen. Rada bi pomagala svoji družini, ker so vse, kar imam.”

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her father Ahmad on their way to their caravan at Azraq refugee camp

Devetletna sirska begunka Solaf z očetom Ahmadom (49) na poti domov s tečaja pletenja, ki ga v begunskem centru Azraq organizira Finn Church Air. Solaf prav tako trenira taekwondo, da se bo naučila samoobrambe za takrat, ko njenega brata ne bo doma. Poleg tega Solaf zanima še nogomet, odbojka, skoki, pletenje in risanje. Ko bo velika, si želi postati zdravnica, da bo lahko pomagala njeni mami in družini.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, draws with coloured pens at the caravan where she lives with her brother and parents at Azraq refugee camp

Devetletna Solaf v karavani, kjer živi s svojimi starši v begunskem centru Azraq, riše z barvicami.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her mother Ruwaidah, 44, at Azraq refugee camp

Solaf s svojo mamo (44) v begunskem centru Azraq.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her father Ahmad, 49, her mother Ruwaidah, 44 and brother Munaf, 21, at Azraq refugee camp

Devetletna sirska begunka Solaf s svojim očetom Ahmadom (49), mamo Ruwaidah (44) in bratom Munafom (21).

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her brother Munaf, 21, at Azraq refugee camp

Solaf s svojim bratom Munafom (21) v begunskem centru Azraq.

Devetletna Solaf je sirska begunka, ki živi s svojimi starši in starejšim bratom v begunskem taborišču Azraq v Jordaniji. Skupaj z družino je pobegnila iz mesta Bosra na jugu Sirije v Jordanijo, ko je leta 2013 izstrelek delno uničil njihov dom. Solaf ima žive spomine na konflikt v Siriji. “Spomnim se, da je izstrelek zadel naše mestno pokopališče in iz zemlje izstrelil telo osebe po imenu Mousa.”

Kljub vsemu je Solaf  vesela in živahna deklica, ki se rada ukvarja s športom v družbi svojih prijateljev v taborišču in izdeluje sestavljanke v zavetju njene družine. Rada pomaga mami pri kuhanju in zna na pamet zdrdrati recept za svojo najljubšo jed shish barak iz jagnječjih cmokov, kuhanih v jogurtovi omaki.

Konflikt v Siriji traja že več kot pet let in je privedel do največje svetovne begunske krize, saj več kot 4,8 milijona Sircev beži v Jordanijo in v druge sosednje države v regiji.

 

Pokaži svojo solidarnost z begunci kot je Solaf in še danes podpiši peticijo #WithRefugees.


Ti je všeč zgodba male Solaf? Deli jo s prijatelji!

Right Petition Text – SL

Stoj z begunci

Podpiši peticijo

“Begunski  otroci imajo, tako kot vsi drugi otroci, pravico do izobraževanja. Ključno je, da otrok, ki so morali zbežati od doma zaradi nasilja in vojn, ne pustimo še dalje zadaj”, je povedal Filippo Grandi, Visoki komisar za begunce (UNHCR).

Številke kažejo, da je le 53% sirskih otrok, ki živijo v Jordaniji inso šoloobvezni, vključenih v izobraževanje. V kampu Azraq, kjer živi Solaf, je stopnja vključenosti v šole 55%. To skupaj predstavlja 3.000 otrok, ki so vpisani v osnovne in srednje šole.

Pin It on Pinterest

X