Tinalbarka želi postati pravnica.

Z družino je zbežala pred nasiljem v Maliju.

Tinalbarka, 16 let: “Stara sem 16 let. Prihajam iz Malija. Z družino smo pobegnili iz Bamaka zaradi vojne. Tako smo prišli sem (v Mbero, Mavritanija), kjer sedaj živim s svojimi starši. Na srečo sem imela tukaj priložnost, da hodim v šolo, saj so te v begunskem centru. Vpisala sem se v šolo in zdaj obiskujem deveti razerd. V prihodnosti si želim uspešno zaključiti izobraževanje, da bom lahko doštudirala in ime priložnost, da najdem službo.”

“Moje sanje so, da postanem pravnica, saj želim pomagati nedolžnim ljudem, ki se jih preganja za dejanja, ki jih niso zakrivili.”

Šestnajstletna Tinalbarka je postala ‘zvezdnica’ v svoji šoli in vzornica za ostale otroke v begunskem centru Mbera v Mavritaniji. Pripada nomadskemu plemenu Tuareg s severa Malija. Kljub mirovnim sporazumom iz leta 2015, situacija na severu Malija ostaja nestavilna. Po konfliktih med etničnimi skupinami se je njena družina odločila, da ponovno zbeži od doma.

Mauritania.Tinalbarka's dream to become a lawyer

As her parents look on, Tinalbarka, a 16-year-old refugee from Mali, leaves her family’s tent to attend classes at a secondary school in Mbera refugee camp in Mauritania.

Mauritania.Tinalbarka's dream to become a lawyer

Tinalbarka, 16, a refugee from Mali, studies inside her family’s tent at Mbera refugee camp in Mauritania.

Mauritania.Tinalbarka's dream to become a lawyer

Tinalbarka leaving school with her girlfriends. Illiteracy is widespread among the nomadic population of the camp, particularly for girls.

Mauritania.Tinalbarka's dream to become a lawyer

This is Tinalbarka’s second time in a refugee camp. Despite this, she has become a school ‘champion’ and role model among her peers.

Mauritania.Tinalbarka's dream to become a lawyer

Tinalbarka attends class at Mbera’s secondary school. She is apart of the Tuareg nomadic tribe in northern Mali.

Mauritania. Becoming a school champion despite difficulties

Tinalbarka sits with her father Amano and the traditional Tuareg music group Tadiazt, during a performance in their tent at Mbera camp.

Nepismenost je med nomadsko populacijo v nastanitvenem centru in predvsem med deklicami še vedno zdelo razširjena. UNHCR deluje v smeri ozaveščanja družin o pomenu izobraževanja za njihove otroke ter hkrati zagotavlja tečaje opismenjevanja in štetja za odrasle. Po preteklih kampanjah “Izobraževanje za vse” in “Vključenost deklic” se je odstotek deklic, ki so vpisane v šest osnovnih šol v centru povečalo na skoraj enako število, kot je vpisanih dečkov.

V okviru izobraževalnih kampanj v centru je Tinalbarka uprizorila skeč, v katerem je igrala deklico, ki je odločena iti v šolo kljub volji njenih staršev. V nasprotju z njenim skečem sicer njen oče Amano Ag Issa, ki je znan glasbenik, podpira njene sanje, da bo nekoč postala pravnica. da bi podprli Tinalbarko in izobraževanje žensk na splošno, bo Amano, skupaj s svojo skupino Tadiazt, ki igrajo tradicionalno tuareško glasbo, organiziral koncert v Nouakchottu na Svetovni dan begunca 2016.

Pokaži solidarnost z begunci, kot je Tinalbarka in podpiši peticijo #WithRefugees.


Ti je všeč Tinalbarkina zgodba? Deli jo s prijateji!

Right Petition Text – SL

Stoj z begunci

Podpiši peticijo

Osnovnošolsko izobraževanje je ključno v strategiji UNHCR za nastanitveni center Mbera. Že od začetka begunske krize je podpora begunskim otrokom za dostop do izobraževanja predstavljala prioritetno nalogo, da se izognemo “izgubljeni generaciji”. Zahvaljujoč temu programu lahko sedaj marsikatera družina, ki v domači državi ni imela te možnosti, svoje otrokepošlje v šolo, prav tako pa imajo dostop do izobraževanja tudi odrasli.

Od leta 2014 dalje je UNHCR skupaj s partnerji vzpostavil jedilnice v vseh osnovnih šolah, izvedel razpis za zaposlitev 112 učiteljev, povečal napore za ozaveščanje staršev in otrok. Število otrok, ki so vpisani v šest osnovnih šol v centru se je povečalo s 3.716 otrok v sredini leta 2015 na 4.696 otrok ob koncu marca 2016.

Pin It on Pinterest

X