Dijego sanja da dobije diplomu mašinskog inženjera

Pobegao je od nasilja u Kolumbiji.

Dijego, 25 godina: “Roditelji su me naučili da budem disciplinovan i uvek sam se trudio da budem dobra osoba. Kada sam došao u Venecuelu, bilo mi je teško da krenem u školu, jer nisam imao potrebna dokumenta.  Zahvaljući mreži organizacija za pravnu pomoć (Jesuit Refugee Services), krenuo sam u školu sa 15 godina, i nakon tri godine, diplomirao sam kao drugi najbolji đak svoje generacije.”

“Kada sam započeo studije na Univerzitetu u Taćiri (UNET), opet sam imao problema zbog nedostatka potrebnih papira, ali mi je Sekretarijat fakulteta odobrio upis i upisao sam se na smer koji sam oduvek želeo, na mašinstvo. Posle prve godine studija kao samofinansirajući student, prešao sam na budžet i sada čekam da dobijem državljanstvo kako bih jednog dana mogao da dobijem i diplomu.”

diego1

Dijego je zahvalan Univerzitetu u Taćiri što mu je odobrio studiranje mašinstva. ©UNHCR /L. PARADA

diego2

Kao deo svojih studija, Dijego i njegove kolege su kao zadatak imali da sagrade transportno vozilo. Predstavili su svoje vozilo koje se pokreće rukama a upravlja nogama. Osvojili su treće mesto. ©UNHCR /L. PARADA

diego3

Dijego i njegove kolege ispituju svoj projekat. ©UNHCR /L. PARADA

diego4

Uz podršku svoje porodice i UNET zajednice, Dijego je osvojio stipendiju za pohađanje druge godine studija. Sanja da se jednog dana oduži venecueli. ©UNHCR /L. PARADA

“Stečenim znanjem želim da doprinesem društvu. Volim ovu zemlju zato što me je prihvatila. Ovde sam i odrastao. Samim tim što sam sada student, zahvalan sam ovoj zemlji za sve što je učinila za mene. Ne vidim sebe nigde drugde.”

“Sa ograničenim primanjima koje imam, ponekad nemam mogućnosti da jedem i moram da čekam da jedem na fakultetu. Uvek ću se sećati vremena kada sam imao samo jednu majicu i išao u školu biciklom. Želeo bih da poručim svima da se ne plaše, jer uz trud i posvećenost možete napredovati. Ne odustajte od svojih studija.”

“Uprkos svim preprekama sa kojima smo se suočili moja porodica i ja kada smo došli, narod Venecuele nas je lepo dočekao i prihvatio.”

U Latinskoj Americi se nalazi veliki broj izbeglica, većinom građana Kolumbije koji su izbegli od oružanih sukoba. Kao i mnogi drugi tražioci azila, Dijegova porodica je prešla granicu u potrazi za bezbednim domom i svetlom budućnošću za svoju decu.

Kada je porodica Rodrigez stigla u Venecuelu, Dijego je radio sa svojim ocem na popravljanju bicikala. Veštine mehaničara koje je naučio uz podršku svojih profesora, pomogle su mu da postane student generacije na fakultetu. Dijego sanja da će se odužiti svojoj novoj domovini i starati se o roditeljima kada ostare. Za sada, mora da čeka svoja lična dokumenta kako bi mogao da dobije diplomu fakulteta.

UNHCR trenutno radi sa državnim institucijama na rešenju problema vezanog za nedostatak ličnih dokumenata tražilaca azila. Uz podršku kancelarije Ombudsmana države Venecuele, Ministarstvo obrazovanja je omogućilo izbeglicama pristup srednjem i visokom obrazovanju.

Pokažite solidarnost sa izbeglicama poput Dijega  i već danas potpišite #WithRefugees peticiju.


Da li Vam se dopala Dijegova priča? Podelite je sa prijateljima!

Right Petition Text – SR

Pokažite solidarnost #WithRefugees

Potpišite našu peticiju

Potpišite danas

Broj prelazaka izbeglica iz Kolumbije u Venecuelu je drastično opao u poslednje dve godine. Uprkos pregovorima o miru u Kolumbiji, UNHCR nastavlja da detektuje raseljena lica kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Glavni cilj UNHCR operacija je da promoviše efektivna rešenja za sve one u potrazi za međunarodnom zaštitom. Dobijanjem dokumenata, izbeglice uživaju zaštitu i osnovna sredstva za život u Venecueli. Za izbeglice kao što je Dijego, ovo rešenje je ključno za ostvarenje svog sna da jednog dana postane mašinski inženjer.

Pin It on Pinterest

X