Feliks sanja da osvoji zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju.

On i njegova majka su pobegli od nasilja u Kolumbiji.

Feliks, 16-ogodišnji Kolumbijac, je zajedno sa  svojom majkom izbegao u pokrajinu Merida u Venecueli, koja je graniči sa Kolumbijom. Posvećen i pasioniran sportista, sanja o osvajanju zlatne medalje u južnoameričkom prvenstvu U18 u Argentini. Da bi to ostvaro, svakog dana trenira trčanje na 100 i 200 metara na stadionu Metropolitan.

Feliks i njegova majka su bili primorani da napuste svoj dom u Kolumbiji kada je Feliks imao samo šest godina. „ I dalje se sećam koliko je opasno bilo dok smo živeli u gradu okruženi naoružanim grupama. Pripadnici bandi su ubacivali pamflete našim komšijama ispod vrata. Pretili su nam nekoliko puta, govoreći kako svi treba da napustimo kraj u kome smo živeli ili će se nešto loše desiti svima onima koji ostanu. Bilo je mnogo ubistava i otmica u gradu. Bilo smo veoma uplašeni i morali smo da odemo,“ priseća se Feliks.

 

 

Feliks i njegova majka Ana su živeli u smeštaju obezbeđenom od strane venecuelanske vlasti više od tri godine. Ana, koja podržava svoga sina da ostvari svoj san, je takođe bila sportista u mladosti i takmičila se nekoliko puta u disciplini na 200 metara. „Moj sin je nasledio strast prema sportu od mene, te sam odlučila da ga podržim u svemu u čemu mogu,“ priča Ana. Posle srednje škole, Feliks želi da se upiše na fakultet i da postane hemijski inženjer kako bi dovoljno zarađivao i izdržavao svoju majku. „Želeo bih da joj se odužim za sve što je učinila za mene,“ dodaje Feliks.

WRD2016_Gallery_Felix_7

Feliks, 16-ogodišnji Kolumbijac, trenira na Metropolitan stadionu u Venecueli. ©ACNUR /Pro S Films

WRD2016_Gallery_Felix

Feliks i njegova majka Ana na Metropolitan stadionu u Venecueli. Ana je takođe bila sportista u mladosti I Feliks je nasledio njenu strast prema sportu. Ona ga podržava u svemu u čemu može. ©ACNUR /Pro S

WRD2016_Gallery_Felix_6

Feliksov trener daje instirukcije Feliksu i drugim mladim sportistima pre treninga. ©ACNUR /Pro S Films

WRD2016_Gallery_Felix_4

Feliksov san je da osvoji zlatnu medalju na južnoameričkom prvenstvu U18 u Argentini. Trenira svakodnevno kako bi dostigao taj cilj. ©ACNUR /Pro S Films

WRD2016_Gallery_Felix_9

Feliks se zagreva pre treninga. “Biti disciplinovan je jedna od katakteristika koju svaki sportista mora da poseduje,” ističe Feliks. ©ACNUR /Pro S Films

WRD2016_Gallery_Felix_8

Feliks se koncentriše pre početka trčanja. ©ACNUR /Pro S Films

WRD2016_Gallery_Felix_5

Feliks se odmara na stadinu gde svaki dan trenira trčanje na 100 i 200 metara. ©ACNUR /Pro S Films

Feliks želi da narod Venecuele postane ponosan na njegova dostignuća. „ Još kao mlađi, 2006. godine, imao sam neverovatne rezultate u nižoj kategoriji kao i odličan performans na sportskom prvenstvu u Meridi u disciplinama na 80 i 100 metara. Ako budem imao prilike da se takmičim, dokazaću svoj talenat,“ garantuje Feliks.

Pokažite solidarnost sa izbeglicama poput Feliksa  i već danas potpišite #WithRefugees peticiju.Da li Vam se dopala Feliksova priča? Podelite je sa prijateljima!

Right Petition Text – SR

Pokažite solidarnost #WithRefugees

Potpišite našu peticiju

Potpišite danas

Broj prelazaka izbeglica iz Kolumbije u Venecuelu je drastično opao u poslednje dve godine. Uprkos pregovorima o miru u Kolumbiji, UNHCR nastavlja da detektuje raseljena lica kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Glavni cilj UNHCR operacija je da promoviše efektivna rešenja za sve one u potrazi za međunarodnom zaštitom. Dobijanjem dokumenata, izbeglice uživaju zaštitu i osnovna sredstva za život u Venecueli.

Pin It on Pinterest

X