Karmen se nada da će svojim poslom inspirisati druge žene.

Pobegla je sa ćerkom od nasilja u Kolumbiji.

Karmen Perea, 41 godina: „Zovem se Karmen Perea. Rođena sam u Buenaventuri, u Kolumbiji. Trenutno živim u Ekvadoru. Pravim ženske cipele. Napustila sam svoju zemlju zbog nasilja koje tamo vlada. Morala sam da pobegnem nakon što su mi ubili brata. Bilo je previše opasno. Nisam mogla da odgajam ćerke u mestu sa toliko nasilja.

Došla sam u Ekvador pre 10 godina. Priključila sam se kampanji za integraciju izbeglica i postala portparol kampanje #SmileWeAreIntegrating. Sarađujući sa njima, upoznala sam Ile Mirandu, poznatu ekvadorsku dizajnerku cipela. Zajedno sa Ile, kreirali smo sandale marke ,,She loved me”. Naziv kolekcije oslikava svakodnevnu borbu žena da poboljšaju svoj život. Verujemo da ukoliko volimo sebe i verujemo u sebe, možemo da poboljšamo ne samo naše živote, već i živote naše dece.”

„Narod Ekvadora me je srdačno prihvatio, kao i vlada Ekvadora. U pogledu razvoja i šansi, ovo je dobro iskustvo za moju malu porodicu.”

Karmen veruje da su njene cipele simbol svakodnevne borbe žena. Cipele koje odišu stilom i hrabrošću. Karmen uživa da prišiva delove kako bi napravila ove gladijatorske sandale. One su proizvod njene saradnje sa ekvadorskom dizajnerkom cipela, Ile Mirandom.

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (1)

Karmen, izbeglica iz Kolumbije, ručno proizvodi sandale u svojoj radionici dok se najmlađa ćerka igra pored nje. @UNHCR / S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (5)

Karmen, izbeglica iz Kolumbije, slobodno vreme van radionice provodi sa ćerkama. @UNHCR / S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (7)

Najmlađa Karmenina ćerka se igra u maminoj radionici sa trakama za proizvodnju sandala. @UNHCR/ S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_featured

Karmen sa najmlađom ćerkom u radionici. @UNHCR/ S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (3)

Karmen veruje da će njen rad inspirisati druge izbeglice da istraju. Karmen je pobegla iz Buenaventure nakon što je njen brat ubijen. Želela je da odgaja ćerke na bezbednijem mestu. @UNHCR/ S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (4)

Karmen ručno proizvodi svaki par sandala, često radeći do kasno u noć. Nada se da će svojim radom inspirisati i druge izbeglice. @UNHCR/ S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (6)

Svaki par sandala u Karmeninoj radionici je ručno proizveden. @UNHCR/ S. ARCOS

2016WRD_Carmen_Ecuador_ Gallery (2)

Par ručno proizvedenih sandale sa Karmeninim potpisom. @UNHCR/ S. ARCOS

Karmen Perea je pobegla iz Ekvadora 2006. godine, nakon što je njen brat ubijen. Ova tragedija je naterala da pobegne iz rodnog grada Buenaventure usred oružanog sukoba. Kolumbija je druga zemlja na svetu po broju interno raseljenih lica – procenjuje se da je oko 6.5 miliona ljudi raseljeno – odmah iza Sirije.

U Buenaventuri već pet decenija vladaju rat i nasilje. Ovaj grad, koji je i industrijska luka, spada u gradove sa najvišeom stopom nasilja i raseljenosti zbog borbi između ilegalnih naoružanih grupa.  Ove grupe često napadaju žene i pribegavaju mučenju, silovanju i osveti kako bi ostvarili kontrolu. Od 2000. godine, u Ekvador je stiglo oko 200.000 izbeglica iz Kolumbije.

Svojim neumornim radom na integraciji u ekvadorsko društvo, Karmen je uspela da pokrene malo preduzeće za proizvodnju ženske obuće.

Pokažite solidarnost sa izbeglicama poput Mojtabe i već danas potpišite peticiju #WithRefugees .

 


Da li Vam se dopala priča Karmenina priča? Podelite je sa prijateljima!

Right Petition Text – SR

Pokažite solidarnost #WithRefugees

Potpišite našu peticiju

Potpišite danas

U gradu Buenaventura u Kolumbiji su u proteklim godinama zabeležene neke od najviših stopa nasilja i raseljeništva, uzrokovane delovanjem ilegalnih oružanih grupa. Ove grupe često napadaju žene i pribegavaju mučenju, silovanju i osveti kako bi ostvarili kontrolu. Od 2000. godine, u Ekvador je stiglo oko 200.000 izbeglica iz Kolumbije. Kolumbija je druga na svetu po broju interno raseljenih lica – oko 6.5 miliona – odmah iza Sirije.

 

Pin It on Pinterest

X