Stiven želi da postane geolog

Pobegao je od nasilja iz Demokratske Republike Kongo.

Stiven Lokangko Mešaki je 17-ogodišnjak koji živi u izbegličkom kampu Kakuma, u Keniji. Stivenova porodica potiče iz Demokratske Republike Kongo, iz provincije Južni Kivu. Seća se da je, kada je imao šest godina, paravojska odvela njegovog oca. Tada je njegova majka odlučila da pobegne sa Stivenom i njegovih troje braće i sestara.

Prvo su prešli granicu sa Tanzanijom. Kada su bez novca, živeli su dve nedelje u teškim uslovima, na pijaci. Stiven se još uvek seća kako im je čovek muslimanske veroispovesti iz Ruande pomogao da nastave put ka Keniji, u trenutku kada su polako počeli da gube nadu. On kaže da nikada neće zaboraviti taj čin dobrote koji im je promenio sudbinu.

Od tog trenutka, porodica živi u Keniji i nikada više nije ništa čula o Stivenovom ocu.

Stiven trenutno pohađa drugi razred srednjoške škole u Kakumi. Kako ima titulu prefekta, trudi se da bude uzor drugima. Ako u Kakumi dođete do srednje škole, uspehom se smatra već da dođete do srednje škole.

Stiven želi da postane geolog i da se vrati na mineralna nalazišta u Kongu, da radi. Iako je Stiven sebi postavio cilj da upiše fakultet i započne uspešnu karijeru, muzika je ono što ga pokreće svakoga dana.

„U meni je skriven talenat za muziku jer volim da pevam – kod kuće, u školi, u crkvi, gde god da odem. Zato kažem da je muzika skrivena u meni,“ kaže Stiven.

Stiven živi u maloj stambenoj zajednici sa svojom širom porodicom, sa bakom i tetkama. Zajedno pevaju, igraju i stvaraju muziku, i kaže da bez toga ne bi mogao da zamisli svoj život.

„Život bez muzike bi bio kao da sam izgubio nešto najvažnije, zato što je muzika talenat koji sam dobio od Boga,“ on dodaje. „Pevam kod kuće, u crkvi, uvek i svuda.“

Veliki izazov za Stivena biće da nastavi svoje obrazovanje posle četvrtog razreda. U kampovima kao što je Kakuma, srednje obrazovanje je luksuz. Samo jedan od sto studenata će imati sreće da završi srednju školu i nastavi školovanje na nekom od fakulteta.

I pored takvih šansi, Stiven je odlučan da ostvari svoj san.

 

Pokažite solidarnost sa izbeglicama poput Stivena  i već danas potpišite #WithRefugees peticiju.


Da li Vam se dopala Stivenova priča? Podelite je sa prijateljima!

Right Petition Text – SR

Pokažite solidarnost #WithRefugees

Potpišite našu peticiju

Potpišite danas

Pin It on Pinterest

X