Lim vill bli läkare.

Han flydde våldet i Sydsudan ensam

Lim Bol, 21: “Det är stor skillnad på att leva som flykting och att bo i sitt eget land. Hemma arbetade jag som kemilärare på en grundskola: jag tycker det känns spännande att tjäna andra, för det får mitt samhälle att växa.

”Men när jag kom till lägret var jag sysslolös i tre månader, utan något jobb. Sedan utlystes en ledig tjänst när en grundskola öppnades i flyktinglägret. Jag ansökte, och blev först lärare, och nu biträdande rektor. Det är hårt arbete, men bra arbete. Jag tjänar andra igen.”

Ethiopia. Teacher Lim Bol from South Sudan wants to become a medical doctor.

Lim Bol, är en flykting från södra Sudan som bor på Kule flyktingläger i Etiopien. Han drömmer om att bli en läkare en dag. Till dess, är han vice rektor och lärare på grundskolan i Kule flyktingläger.

Ethiopia. Teacher Lim Bol from South Sudan wants to become a medical doctor.

Lim Bol (vänster) driver en liten livsmedelsbutik tillsammans med sin kusin och rumskompis, Gatwech Gil Thong (höger). © UNHCR / P. WIGGERS

Ethiopia. Teacher Lim Bol from South Sudan wants to become a medical doctor.

Lim, 21, anser att vara en lärare och vice rektör är hårt arbete, men också givande. "När jag tänker att jag skulle kunna hjälpa folk, blir jar upphetsad, eftersom det hjälper mitt samhälle växa," säger Lim. © UNHCR / P. WIGGERS

Ethiopia. Teacher Lim Bol from South Sudan wants to become a medical doctor.

Som vice rektor, måste Lim kontrollera närvarolistan av studentern varje dag. Han besöker varje klassrum där han är känd av både elever och lärare.

Ethiopia. Teacher Lim Bol from South Sudan wants to become a medical doctor.

“Jag vill återkomma till mitt land med mycket kunskap, du vet, som någon med makt att tjäna människor." Lim, 21, måste sätta sina drömmar på is medan konflikten rasar i södra Sudan. © UNHCR / P. WIGGERS

”Innan kriget hade jag tänkt studera medicin: jag blir inspirerad av att se läkare arbeta. Jag har fortfarande kvar hoppet om att nå mina drömmar, men först måste jag göra klart min utbildning, och det finns det inte möjlighet till här. Det dödar verkligen vår framtid.”

Lim är från Sydsudan, där konflikten som utbröt 2013 tvingat 670 000 människor att fly till grannländerna. Ytterligare 1,7 miljoner människor lever utan hem i sitt eget land. Båda hans föräldrar är döda, och hans bror vägrade lämna deras hem för att fly till Etiopien med honom.

Han är ensam i flyktinglägret Gambella, och även om hans grundläggande behov tillfredsställs säger han att hans avbrutna studier är vad som gör honom mest nedstämd. I väntan på att få göra färdigt sin högre utbildning arbetar han som lärare och biträdande rektor på en av lägrets överfulla grundskolor.

UNHCR hjälper Etiopiens myndigheter att tillhandahålla grundläggande utbildning, men brist på pengar betyder att sekundär utbildning slutar efter ett år istället för de fyra som krävs. “Det här är verkligen inte bra för oss”, säger Lim. “Jag vill komma tillbaka till mitt eget land som någon som har kunskap, du vet, någon med förmågan att tjäna andra människor.”

Visa din solidaritet med flyktingar som Lim. Skriv under vår #WithRefugees namnlista idag.


Håll kontakten – dela och följ oss på:

Right Petition Text – SV

Visa din solidaritet #WithRefugees

Skriv på vår namnlista

Skriv på idag

Pin It on Pinterest

X