Mojtabas dröm är att hitta ett botemedel mot cancer.

Han var 13 när han flydde undan talibanerna.

Mojtaba, 22: “Resan till Europa var mycket svår. Jag var bara 13 år då. Jag förlorade min storebror på vägen. Han drunknade vid överfarten mellan Turkiet och Grekland. Efter det fick jag klara mig själv. Det svåraste var att inte veta vem jag kunde lita på. Men jag hade tur. I Österrike hittade jag en familj som hjälpte mig, och som fortfarande hjälper mig. Och nu är jag på universitetet, där jag studerar molekylärbiologi.

”Där jag var barn fanns det ingen vetenskap. Jag hjälpte mina föräldrar på fälten i provinsen Ghazni. De var bönder, och odlade potatis, frukt och grönsaker. Vi omringades av talibanerna. Eftersom vi hörde till den hazariska minoriteten var vi ständigt utsatta. Det kändes som att sitta i fängelse. Vi kunde inte röra oss fritt, och förr eller senare skulle de attackera oss. Europa var vårt enda hopp om säkerhet”

”Min afghanska familj är hos mig nu, och jag följer min dröm att forska om cancer. Jag skulle vilja åka utomlands för doktorandstudier, kanske till Skottland, där det finns bra hjärnspecialister. Jag är fast besluten att bekämpa cancern.”

Austria. Mojtaba Tavakoli's story

Mojtaba Tavakoli, 22, flydde ifrån Afghanistan när han var 13. Idag läser han molekylärbiologi med ett fokus på cancerforskning vid Medical University of Vienna, Österrike

Mojtaba2

Mojtaba, 22, håller sin yngsta bror, Omid Tavakoli, 1, och hans mor, Rehana Rahimi, 46, i hans familjehem.

Austria. Mojtaba Tavakoli's story

Tavakoli familjen har en traditionell middag tillsammans. Från vänster till höger: Mojtaba’s mor Rehana Rahimi (46), syster Zahra Tavakoli (17), Mojtaba Tavakoli (22), bror Omid Tavakoli (1) och hans far Joma Ali Tavakoli (53). ©UNHCR / G. WELTERS

Austria. Mojtaba Tavakoli's story

Mojtaba (andra från vänster) på en grillfest på landsbygden i Wien, Österrike. “Jag älskar Wien, det är en vacker stad jag kallar mitt hem”.

Austria. Mojtaba Tavakoli's story

Mojtaba jobbar i ett laboratorium vid Medical University of Vienna. När Mojtaba var 13, flydde han med sin bror från talibanerna, hans bror drunknade på egeiska havet. Idag, som en medicin student drömmer han med att hitta ett botemedel mot cancer.

Austria. Mojtaba Tavakoli's story

Mojtaba pluggar sent på natten i sitt rum hos hans gäst familjens hus. Han hoppas bedriva en doktorsexamen inom cancerforskning.


Mojtaba Tavakoli hade endast grundläggande utbildning när han flydde undan Afghanistans talibaner vid 13 års ålder. Han är nu 22 år gammal och studerar molekylärbiologi på Wiens medicinska universitet, och siktar på en framtid inom cancerforskningen. Familjen Tavakoli, som hör till Afghanistans förtryckta hazariska minoritet, sände två av sina sönder till Europa 2006 för att undkomma talibanerna. När hans äldre bror Morteza, 18, drunknade i Egeiska havet fortsatte Mojtaba resan ensam. I Österrike togs han om hand av ett österrikiskt par, Marion Weigl och Bernhard Wimmer.

När han väl fått asyl i Österrike, kunde Mojtaba ta dit sin afghanska familj för att återförenas med honom. Ännu en bror, Mustafa, 12, dog av cancer i Wien 2014. Hans förluster och godheten hos de som hjälpt honom utgör Mojtabas drivkrafter.

“Jag har sett saker som folk dubbelt så gamla inte har sett,” säger han. “Det har gjort att jag strängt ser till att ta till vara mina möjligheter och göra familjen stolt.”

Visa din solidaritet med flyktingar som Mojtaba. Skriv under vår #WithRefugees namnlista idag.


Håll kontakten – Dela och följ oss på:

Right Petition Text – SV

Visa din solidaritet #WithRefugees

Skriv på vår namnlista

Skriv på idag

Pin It on Pinterest

X