Solaf älskar idrott och drömmer om ett liv i Amerika

Solaf och hennes familj flydde från kriget i Syrien

Solaf, 9: “Jag heter Solaf och kommer från Bosra i Syrien. Jag kommer ihåg vårt hus där. Det var stort och hade en brun dörr. Utanför fanns en trädgård med olivträd, citronträd, apelsinträd och äppelträd. Vi planterade basilika, timjan, kamomill, persilja, auberginer och potatis. Vårt tak träffades av en missil och vi fick sova i moskén istället. Sedan bombades moskén och efter det kom vi hit till Jordanien.

“Jag gillar inte lägret något vidare. Det finns ingen el. Vi har solcellslampor om natten men de håller bara i 30 minuter. Om vi hade el skulle jag villa titta på TV… nej, en laptop! Jag vill titta på TV på en laptop. När jag inte är i skolan leker jag med kompisar och sportar. Jag håller på och lär mig taekwondo så att jag kan försvara mig om min bror inte är med. Jag kan nästan gå ner i spagat, bara en liten bit kvar.

“Jag gillar inte lägret något vidare. Det finns ingen el. Vi har solcellslampor om natten men de håller bara i 30 minuter. Om vi hade el skulle jag villa titta på TV… nej, en laptop! Jag vill titta på TV på en laptop. När jag inte är i skolan leker jag med kompisar och sportar. Jag håller på och lär mig taekwondo så att jag kan försvara mig om min bror inte är med. Jag kan nästan gå ner i spagat, bara en liten bit kvar.”

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her brother Munaf, 21, at Azraq refugee camp

Munaf, 21, håller upp sin syster Solaf, 9, som visar sina nya taekwondo kunskaper på Azraq flyktingläger i Jordanien.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her father Ahmad, 49, her mother Ruwaidah, 44 and brother Munaf, 21, at Azraq refugee camp

Syriska flykting Solaf visar hennes färdiga pussel i ett tält på Azraq flyktingläger. Hennes far, Ahmad, 49, och hennes mor, Ruwaidah, 44, bestämde sig för att fly Syrien i 2013.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her mother Ruwaidah, 44, at Azraq refugee camp

Ruwaidah, 44, håller sin energiska dotter, Solaf, 9, framför deras behållare på Azraq flyktingläger. “Hon är alltid på gång, stannar aldrig på ett ställe.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, draws with coloured pens at the caravan where she lives with her brother and parents at Azraq refugee camp

Solaf, en flykting från Syrien, ritar i behållaren där hon bor med sin familj på Azraq flyktingläger. Det hon saknar mest från Syrien är sina släktingar.

Jordan. Nine-year-old Syrian refugee, Solaf, with her father Ahmad on their way to their caravan at Azraq refugee camp

Solaf, på väg hem från sin stickning klass hos Finn Church Aid med sin far Ahmad, 49. Hon deltar i ett formelt och informelt utbildning på Azraq flyktingläger. ©UNHCR / A. SAKKAB

Nioåriga Solaf är flykting från Syrien och bor med sina föräldrar och sin storebror i flyktinglägret Azraq i Jordanien. Hon kommer från staden Bosra i södra Syrien, men flydde med sin familj till Jordanien 2013 efter att deras hem delvis förstörts i en missilattack.
Solaf har starka minnen från konflikten i Syrien. “Jag minns när en missil träffade stadens begravningsplats, och någon som hette Mousas kropp kom upp ur marken igen.”

Trots allt hon varit med om är Solaf glad och livfull, och hon älskar att sporta med sina kompisar i lägret, eller lägga pussel i familjens tält. Hon älskar att hjälpa mamma med matlagningen, och rabblar upp receptet på hennes favoriträtt shish barak, lammknyten tillagade i yoghurtsås.

Konflikten i Syrien har pågått i över fem år, och har lett till världens största flyktingkris, där över 4,8 miljoner syrianer flytt till Jordanien och andra grannländer i regionen.

Visa din solidaritet med flyktingar som Solaf. Skriv under vår #WithRefugees namnlista idag.


Håll kontakten – Följ oss på:

Right Petition Text – SV

Visa din solidaritet #WithRefugees

Skriv på vår namnlista

Skriv på idag

Pin It on Pinterest

X