FN’s Flygtningehøjkommissær

Filippo Grandi er født i Milano i 1957 og har været involveret i flygtninge- og humanitært arbejde i over 30 år. Fra 2010 til 2014 arbejdede han som Generalkommissær for UNRWA, FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge, som han også var Vice-Generalkommissær for fra 2005. Han har ligeledes været Vice-Repræsentant for FN’s Generalsekretær i Afghanistan og har arbejdet med NGO’er og UNHCR i Afrika, Asien, Mellemøsten og i vores hovedkvarter i Genève.

Filippo Grandi er uddannet i historie ved Statsuniversitetet i Milano, har en BA i filosofi fra Gregorian University i Rom og et æresdoktorat fra universitetet i Coventry.

Som FN’s Flygtningehøjkommissær er Filippo Grandi blevet valgt direkte af FN’s Generalforsamling, og han skal rapportere direkte til Generalforsamlingen om UNHCR’s arbejde. Positionen som flygtningehøjkommissær er apolitisk og af humanitær og social karakter.

En central opgave for flygtningehøjkommissæren er hans rolle med at føre tilsyn med staters overholdelse af deres internationale forpligtelser over for flygtninge, asylansøgere og statsløse.

 

Tidligere flygtningehøjkommissærer