Nansen Refugee Award

Om Nansen Refugee Award

UNHCR’s Nansen Refugee Award er opkaldt efter den norske polarforsker, diplomat, humanist og Nobelpristager Fridtjof Nansen. Han tjente som første højkommissær i flygtningespørgsmål under det daværende ”Folkenes Forbund”, men fortsatte efterfølgende med sit visionære og humanitære arbejde for flygtninge verden over.

Prisen blev stiftet i Fridtjof Nansens ære i 1954, og siden da er mere end 60 enkeltpersoner, grupper og organisationer blevet anerkendt for deres enestående og dedikerede arbejde for verdens fordrevne.

Den første prismodtager var den tidligere amerikanske førstedame, Eleanor Roosevelt, som var første formand for FN’s Menneskerettighedskommission.

 

Tidligere vindere af prisen

2017 – Zannah Mustapha 

Zannah Mustapha fra Nigeria vandt prisen i 2017 for at have stiftet skoler for fordrevne børn og bidraget til fredsskabende arbejde i Nigeria, der er truet af Boko Haram.

2016 – Græske frivillige fra Efi Latsoudi og Hellenic Rescue Team 

De græske frivillige gjorde sig fortjent til Nansen Refugee Award for at arbejde på højtryk for de flygtninge, der i 2015 ankom til den græske ø Lesbos.

2015 – Aqeela Asifi

Den afghanske lærerinde Aqeela Asifi fik tildelt prisen i 2015, da hun i over 20 år havde gjort det til sin mission at uddanne flygtningepiger i Pakistan – imens hun selv levede et liv som flygtning.