UNHCRs arbeid med integrering i Norden og Baltikum
UNHCRs representasjon for de nordiske og baltiske landene følger med på integreringsarbeidet i hele regionen. Dette innebærer både konkrete aktiviteter, programmer og nettverk, og forskning på resultater og erfaringer.
UNHCRs visjon for integrering er at alle flyktninger skal dra nytte av erfaringer og praksis som fremmer og legger til rette for sosioøkonomisk inkludering.
UNHCRs integreringsarbeid i regionen er forankret i partnerskap og samarbeid med lokale og nasjonale myndigheter, frivillige organisasjoner, sivilsamfunn, tenketanker, universitet, og flyktningledede organisasjoner. I integreringsarbeidet, fokuserer UNHCR i Norden og Baltikum på tre prioriteringer: 1) kunnskap, 2) strategiske partnerskap og nordisk-baltisk samarbeid, 3) kapasitetsbygging.
I de nordiske landene tilrettelegger UNHCR mellom regionale og europeiske integreringsinitiativ og -nettverk. UNHCR motiverer og støtter nordiske land, for at de skal fortsette å være en “region of excellence” innen integrering av flyktninger. Integreringsarbeid skal bygge på flyktningers stemme og deltakelse, rettssikkerhet og respekt for menneskerettighetene.
I de baltiske landene støtter UNHCR statene og myndighetene i å utvikle helhetlig og menneskerettighetsbasert integrering. Målet er at integreringspolitikk skal kunne implementeres med tilstrekkelig og bærekraftig finansiering, og at aktører som bidrar til integrering gir tjenester med høy kvalitet. De baltiske landene er del av Ukraine Refugee Response Plan, en UNHCR-koordinert plan for å gi beskyttelse og støtte til ukrainske flyktninger.
UNHCR samarbeider med myndigheter, NGO-er, sivilsamfunnet, privat sektor, akademia, trosbaserte organisasjoner, frivillige nettverk og flyktning- og innvandrermiljøer. Gjennom dette samarbeidet kan UNHCR overføre og lære bort erfaringer om god integrasjonspraksis.
For UNHCR er integrering en dynamisk toveisprosess. Når flyktninger tilpasser seg vertssamfunnen, uten å gi opp sin kulturelle identitet, får de et fullt og likestilt medlemskap i samfunnet. Integrering innebærer samtidig at mottakssamfunn tar imot flyktninger og møte behovene til en mangfoldig befolkning. Prosessen er kompleks på et juridisk, økonomisk, sosialt og kulturellt nivå.
Sammen med partnere, jobber UNHCRs representasjon for de nordiske og baltiske landene med sosioøkonomisk inkludering, arbeidsmarkedsintegrering, utdanning, kommunikasjon, påvirkning, dialog med flyktninger og lokalsamfunn, og erfaringsutveksling om god integrasjonspraksis og integrasjonsutfordringer i regionen.
Arbeidsmarked, sysselsetting og entreprenørskap
Å ha en jobb og å være inkludert i arbeidsmarkedet i et vertssamfunn er et betydningsfullt skritt for flyktningers selvstendighet.
Derfor samarbeider UNHCR med Diversity Charters i de baltiske landene og Tent Partnership for Refugees i de nordiske landene. I Litauen ble Refugee Fellowship Initiative opprettet av UNHCR, Lithuanian Diversity Charter og Litauens Røde Kors. Gjennom dette initiativet kan flyktninger få en fot på innsiden av det litauiske arbeidsmarkedet og bedrifter blir knyttet til fagfolk.
UNHCR støtter også IKEA-partnerskap i de nordiske landene. Dette er en del av IKEA Ingka Groups engasjement, i å bistå flyktninger med jobbmuligheter og arbeidstrening i 30 land, samtidig som de tar sikte på å motvirke negative narrativ rundt asylsøkere og flyktninger.
Flyktninger har et stort potensial for entreprenørskap og i Estland har UNHCR og samarbeidspartnere støttet etableringen av Siin & Sääl.
Samarbeid med byer
UNHCRs representasjon for de nordiske og baltiske landene har som mål å støtte og fremme lokal integrering – da er byer helt avgjørende. Mange byer i de nordiske og baltiske landende har innsett hvor viktig effektiv integrering av flyktninger er, ikke bare for å utvikle et inkluderende og åpent samfunn, men også for å skape blomstrende og livskraftige lokalsamfunn.
UNHCR fremmer UNHCR og Migration Policy Groups verktøykasse “Effektiv inkludering av flyktninger: deltakende tilnærminger for involverte på lokalt nivå”. Hovedmålet med er å øke lokal kapasitet og kunnskap, og å sikre at flyktninger får delta i utformingen av integreringsinitiativer, programmer og handlingsplaner.
UNHCR støtter det regionale FOR-IN-prosjektet. Initiativet skal styrke kapasitet, støtte regionale nettverk og samarbeid, og fremme engasjement for flyktninger i integreringsprogram.
UNHCR samarbeider også med Europarådets prosjekt for interkulturelle byer. Jonava var den første baltiske byen som ble med i Intercultural Cities-programmet, og Riga ble den første baltiske hovedstaden. Fra den nordiske og baltiske regionen har så langt Reykjanesbær på Island og Jonava i Litauen deltatt på UNHCRs byprosjekt #WithRefugees.
Hva gjør vi?
UNHCR fremmer flyktningers engasjement og tilbakemeldinger på integreringsprogram. Et av programmene er det flyktningledede innovasjonsfondet – Refugee-led Innovation Fund – for å styrke flyktninger gjennom innovativ inkludering. Et eksempel er Talent Together-initiativet av Litauens Refugee Council, som skal fremme flyktningers entreprenørskap.