Bjud in en talare från UNHCR:s berättarprogram

Är du lärare eller evenemangsarrangör? Letar du efter sätt att inkludera talare med flyktingbakgrund i ditt arbete?

Alltför ofta sker diskussioner om tvångsförflyttningar, migration och integration utan att flyktingar blir inkluderade.

Genom UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme så har UNHCR kontakt med ett nätverk av talare med flyktingbakgrund som är öppna för att dela med sig av sina erfarenheter av att fly och börja om.

Nedan hittar du biografier om de talare som är baserade i Sverige och som är öppna för möjligheter att dela med sig av sina erfarenheter. Hör av dig till oss så kopplar vi ihop dig med rätt talare.

Talarna som ingår i UNHCR:s nätverk har alla deltagit i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme. Genom programmet har de arbetat enskilt med en talcoach från en TEDx-organisation och deltagit i workshops om ämnen så som trauma och berättande, berättarteknik och den globala flyktingsituationen.

Nedan hittar du biografier för var och en av talarna, information om deras talarpreferenser och en länk till deras personliga berättelser som de delade med sig av under Världsflyktingdagen 2022 eller 2023.

Vill du bjuda in en talare till ditt klassrum eller till ett evenemang som du organiserar? Klicka här för att komma i kontakt med oss så hittar vi den bästa talaren för din klass eller ditt event.

Biografier

Ahmad

Ahmad föddes i Syrien och kom till Sverige 2015. Han arbetar för närvarande som farmaceut, han är grundare och chef för den icke-statliga organisationen Organization for Migrants Safety.

Ahmad är öppen för fysiska och digitala talarmöjligheter på engelska, svenska och arabiska.

Eva

Eva föddes i Ukraina och kom till Sverige i mars 2022. Hon arbetar för närvarande med utbildning och anordnar regelbundet internationella evenemang för lärare. Eva är involverad i ett projekt för att främja yrkesutbildning för internflyktingar, veteraner och andra i Ukraina som drabbats av kriget.

Eva är öppen för fysiska och digitala talarmöjligheter, på både engelska och ukrainska.

Sayed

Sayed föddes i Kabul, Afghanistan, och kom till Sverige 2018. Han arbetar för närvarande som samordnare på den ideella organisationen Svenska med baby. Sayed har tidigare bott i Tokyo, Japan, där han studerade internationell jordbruksutveckling.

Sayed är öppen för fysiska och digitala talarmöjligheter på engelska, svenska och dari.

Olga

Olga föddes i Odesa, Ukraina, och har en bakgrund inom främmande språk och pedagogik. När hon först anlände till Stockholm i mars 2022 började hon jobba med att hjälpa ukrainska barn att integreras i det svenska skolsystemet. För närvarande arbetar hon inom vindkraftssektorn och fortsätter därmed sin karriär som avbröts av kriget i Ukraina.

Olga är för närvarande bosatt i Malmö och är öppen för både fysiska och digitala talarmöjligheter, på engelska, ukrainska eller ryska.

Olga

Olga föddes i Donbassregionen i Ukraina och kom till Sverige i april 2022. Hon är utbildad lärare i franska och jobbar nu som samordnare på den ideella organisationen Svenska med baby. Olga har tidigare publicerat sin berättelse i tidningen Vi.

Olga är öppen för fysiska och digitala talmöjligheter på engelska, ukrainska och franska.

Elnaz

Elnaz föddes i Iran och kom till Sverige 2020 och arbetar nu som dans- och teaterartist, danslärare och akademisk forskare. Elnaz har tidigare studerat engelsk litteratur, teater och dansantropologi i Iran och runt om i Europa.

Elnaz är öppen för fysiska och digitala talarmöjligheter på engelska, svenska och farsi.

Faiaz

Faiaz föddes i provinsen Balkh i Afghanistan och kom till Sverige 2015. Faiaz arbetar som författare och journalist, han har skrivit sex böcker. Faiaz är en aktiv medlem i den interreligiösa organisationen A World of Neighbours.

Faiaz är öppen för fysiska och digitala talarmöjligheter på engelska och svenska.

Widad

Widad föddes i Syrien och kom till Sverige 2013. Hon bor nu i Förenade Arabemiraten och arbetar på Museum of the Future. Widad har tidigare arbetat som praktikant på UNHCR och håller just nu på att slutföra sin masterexamen i Mellanösternstudier vid Stockholms universitet.

Widad är öppen för digitala talarmöjligheter på engelska och arabiska.

Obs! Talarnas åsikter är deras egna och speglar inte nödvändigtvis UNHCR:s ståndpunkt.
Det är viktigt att påpeka att UNHCR hjälper dig att komma i kontakt med en talare, men det är du och talaren som sedan kommer överens om de praktiska detaljerna som rör talarens medverkan i det kommande arrangemanget. Fråga oss gärna om du vill veta mer om hur det går till att boka en talare.