Nansenpriset

UNHCR delar ut Nansenpriset varje år för att hedra en förtjänstfull insats för flyktingar.  

Nansenpriset instiftades 1954. Fler än 60 personer, grupper och organisationer har sedan dess blivit hedrade för deras fantastiska och dedikerade insatser för människor på flykt.

Läs mer om den nuvarande vinnaren här

Priset är uppkallat efter den norska polarforskaren, diplomaten, humanisten och nobelprisvinnaren Fridtjof Nansen. Han var den förste högkommissarien för flyktingar, som på den tid tillhörde Nationernas förbund, och fortsatte senare det visionära och humanitära arbetet för flyktingar över hela världen. Arvet efter Nansen, med att hjälpa och beskydda människor på flykt, existerar fortfarande inom FN-systemet än i dag. 

Sedan 1954 har Nansenpriset blivit utdelat varje år till en person eller organisation som har gjort en viktig insats för att hjälpa människor på flykt. Vinnaren mottar en generös donation på 150 000 USD från de norska och schweiziska regeringarna. Fyra regionala finalister får också ett erkännande. 

Den första mottagaren av priset var Eleanor Roosevelt, den tidigare presidentfrun i USA, som var den första ordföranden för FN:s organ för mänskliga rättigheter.