Selectați o limbă pentru această secțiune:

Selectați o limbă pentru site-ul nostru global:

Selectați un site de țară:
 
Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

Chișinău, 4-5 decembrie 2024 – Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară profundă, afectând milioane de oameni, inclusiv persoanele care trăiesc cu HIV, care se confruntă cu riscuri majore precum întreruperea tratamentului, stigmatizarea și accesul limitat la servicii de sănătate.

Pentru a aborda aceste provocări și a identifica soluții regionale sustenabile, UNAIDS Moldova și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) organizează conferința regională privind protecția și continuitatea serviciilor de sănătate și HIV pentru refugiații din Ucraina. Evenimentul are loc pe 4-5 decembrie 2024 la Chișinău și reunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, organizațiilor ONU, ONG-uri locale și internaționale, precum și membri ai comunităților de refugiați și gazdă din Moldova și regiune.

Pe parcursul celor două zile, conferința va aborda subiecte precum accesul la servicii de sănătate pentru refugiații seropozitivi, modele inovatoare de prestare a serviciilor, strategii de finanțare și includerea refugiaților în sistemele naționale de sănătate. De asemenea, vor fi analizate bune practici și provocări din țări precum România, Polonia și Germania, oferind o perspectivă regională asupra răspunsului la HIV.

Războiul din Ucraina a creat o criză umanitară fără precedent, afectând în mod disproporționat grupurile vulnerabile, inclusiv persoanele care trăiesc cu HIV. La nivel global, se estimează că aproximativ 30 000 de persoane HIV-pozitive au fost forțate să își părăsească țara. Asigurarea continuității tratamentului este esențială pentru prevenirea complicațiilor și a rezistenței la medicamente Această conferință este o oportunitate unică de a construi soluții regionale durabile pentru cei mai afectați de această criză”, a declarat Eamonn Murphy, director regional UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală.

HIV este în mod fundamental o problemă legată de drepturile omului. În timp ce știința și medicina oferă instrumentele necesare, prin incluziune, empatie, solidaritate și o abordare bazată pe drepturile omului vom pune capăt acestei pandemii”, a declarat Paul Olaf Stromberg, director adjunct al Biroului regional pentru Europa al UNHCR.

De la începutul crizei din Ucraina, Republica Moldova a oferit sprijin esențial pentru refugiați, inclusiv pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Până în prezent, 300 de refugiați HIV-pozitivi au beneficiat de terapie antiretrovirală, iar alte 8 000 de persoane au accesat servicii integrate care includ prevenirea și tratamentul HIV, sănătate mintală și suport psihosocial. Cu sprijinul UNAIDS și UNHCR, ONG-urile locale au jucat un rol esențial în acest răspuns, contribuind la asigurarea continuității tratamentului.

Moldova demonstrează o solidaritate exemplară față de refugiații din Ucraina. Este esențial să continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura accesul la servicii de sănătate de calitate, care să răspundă nevoilor specifice ale acestor grupuri vulnerabile”, a subliniat Svetlana Ciobanu, directoarea ONG «Pas cu Pas», Cahul.

Conferința va include experți și practicieni din Ucraina, România, Polonia și Germania, contribuind la o perspectivă regională cuprinzătoare asupra răspunsului la HIV pentru refugiați și persoane strămutate intern. Prin încurajarea implicării active a părților interesate din regiune, Chișinăul devine un centru-cheie pentru promovarea accesului la servicii medicale esențiale și protejarea drepturilor fundamentale ale celor mai vulnerabili.

241204 UNHCR UNAIDS CON-6

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

241204 UNHCR UNAIDS CON-1

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

241204 UNHCR UNAIDS CON-2

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

241204 UNHCR UNAIDS CON-3

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

241204 UNHCR UNAIDS CON-4

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

241204 UNHCR UNAIDS CON-5

Dialog regional privind răspunsul HIV pentru refugiați și persoane strămutate

Căușeni devine un oraș solidar: UNHCR și autoritățile locale semnează un Memorandum de Înțelegere

Căușeni devine un oraș solidar: UNHCR și autoritățile locale semnează un Memorandum de Înțelegere

Căușeni, 3 decembrie 2024 – Raionul Căușeni a făcut un pas important în promovarea incluziunii și sprijinului pentru refugiați prin semnarea unui memorandum de înțelegere cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova. Acest parteneriat marchează faptul că orașul Căușeni este a treia localitate din Moldova care se alătură inițiativei globale „Orașe solidare”, care promovează integrarea și protecția refugiaților, a solicitanților de azil și a apatrizilor, consolidând în același timp reziliența comunităților gazdă.

Inițiativa își propune să îmbunătățească accesul la serviciile esențiale, să abiliteze autoritățile locale și societatea civilă și să inspire soluții inovatoare de care să beneficieze atât populațiile strămutate, cât și comunitățile gazdă. Angajamentul orașului Căușeni evidențiază leadership-ul continuu al Moldovei în a răspunde provocărilor umanitare cu compasiune și colaborare.

„Războiul este o catastrofă nu doar pentru țară, ci pentru o întreagă societate și comunitate. Am fost și vom continua să fim solidari cu refugiații din Ucraina și să depunem eforturi pentru a-i face să se simtă ca acasă”, a declarat președintele raionului, Alexandru Catan.

„Angajamentul orașului Căușeni față de incluziune și solidaritate este o demonstrație a modului în care comunitățile locale pot conduce prin exemplu. Alăturându-se inițiativei „Orașe solidare”, Căușeni nu numai că creează oportunități pentru refugiați de a-și reconstrui viețile, dar și consolidează legăturile în cadrul comunității. Acest parteneriat prezintă cele mai bune rezultate pe care le putem obține atunci când compasiunea și colaborarea se unesc pentru a construi un viitor sigur pentru toți”, a subliniat Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR Moldova.

Parteneriatul pregătește terenul pentru acțiuni tangibile care vor îmbunătăți infrastructura, vor crea conexiuni între comunități și vor consolida capacitățile locale. Împreună, UNHCR și Căușeni se angajează să creeze oportunități și să încurajeze solidaritatea pentru un viitor luminos comun.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați

Monica Vazquez, [email protected], +373 609 44 339

UNHCR și IOM sprijină comunitatea din Comrat prin renovarea Grădiniței Nr. 9 și activități dedicate copiilor 

UNHCR și IOM sprijină comunitatea din Comrat prin renovarea Grădiniței Nr. 9 și activități dedicate copiilor 

27 Noiembrie 2024 – Grădinița Nr. 9 din Comrat beneficiază acum de condiții îmbunătățite, datorită lucrărilor de renovare realizate în cadrul unui parteneriat între Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (IOM). Îmbunătățirile aduse spațiului au inclus reparația acoperișului, a tâmplăriei, izolarea termică a pereților exteriori ai clădirii și a podului, schimbarea a 29 de uși interioare și exterioare, precum și instalarea unui sistem de încălzire. Această renovare reprezintă un pas important în sprijinirea accesului la educație, creșterea eficienței energetice, consolidarea coeziunii sociale, ocuparea forței de muncă pentru personalul grădiniței și construirea unui viitor mai sigur pentru toți copiii, indiferent de mediul din care provine.  

„Ne bucurăm să vedem organizații precum UNHCR și IOM implicându-se activ în sprijinirea regiunilor țării. Avem convingerea că Grădinița nr. 9 din Comrat respectă acum standardele europene. Copiii sunt viitorul țării noastre, iar investiția în bunăstarea lor înseamnă, de fapt, o investiție în viitorul nostru comun”, a afirmat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov. 

„Copiii și comunitatea locală vor avea acum acces la educație într-un mediu îmbunătățit, ceea ce va reduce semnificativ costurile energetice pentru municipiul Comrat. Acest proiect reprezintă un progres important în sprijinirea cetățenilor moldoveni și a migranților, reflectând cooperarea de succes cu autoritățile din Republica Moldova, posibilă datorită încrederii și sprijinului donatorilor noștri”, a menționat Șefa Misiunii OIM în Republica Moldova, Ester Ruiz de Azua. 

„Acest proiect demonstrează ce putem realiza atunci când lucrăm împreună. Îmi exprim recunoștința pentru dedicarea constantă a colegilor mei din cadrul ONU, a partenerilor noștri din ONG-uri, a autorităților locale și pentru generozitatea donatorilor noștri.  Împreună continuăm să construim un viitor în care fiecare copil să crească și să se dezvolte armonios”, a declarat Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova, Anne-Marie Deutschlander. 

În cadrul evenimentului de inaugurare, UNHCR și OIM, împreună cu Primăria Municipiului Comrat, părinți, copii și cadre didactice, au participat la activitatea „Puterea Florilor” – un atelier de grădinărit. Această activitate a promovat responsabilitatea față de mediu și a întărit legătura dintre comunitatea locală și familiile de refugiați, contribuind la consolidarea spiritului de solidaritate. 

DSC05894

DSC05744

DSC05787

DSC05790

DSC05846

{E6ACBC84-1AFE-43A2-8334-F8760A0625BB}

DSC05862

{0BC49387-CCFF-4C9A-ABE4-6B5719F4D79B}

DSC06033

DSC05935

Renovarea grădiniței, parte a planului de pregătire pentru iarnă 2023-2024 al Forumului de Coordonare a Persoanelor Refugiate, va crea condiții mai bune de învățare pentru cei 250 de copii înscriși, printre care și copii refugiați din Ucraina.  Acest proiect, realizat datorită generozității Guvernului și poporului Statelor Unite ale Americii, Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) și altor donatori, oferă un spațiu cald și sigur pentru toți copiii. 

Teren de sport renovat în sprijinul incluziunii refugiaților

Teren de sport renovat în sprijinul incluziunii refugiaților

26 noiembrie 2024, Cahul, Republica Moldova. UNHCR, în parteneriat cu ACTED și autoritățile municipale din Cahul, este mândru să anunțe deschiderea unui teren de sport multifuncțional în aer liber recent renovat pe Strada Ștefan cel Mare 15 din Cahul. Acest teren de sport modernizat reprezintă un pas esențial în eforturile locale de consolidare a integrării și incluziunii comunitare.

La ceremonia de deschidere, care a avut loc astăzi, au participat oficialități locale, reprezentanți ai UNHCR și ACTED, precum și membri ai comunității. În cadrul evenimentului au luat cuvântul primarul orașului Cahul, Dandiș Nicolae, reprezentanta UNHCR în Republica Moldova, Anne-Marie Deutschlander, și directorul de țară al ACTED, Fabrice Amaudruz.

Renovarea face parte dintr-o inițiativă mai amplă de a crea spații incluzive care să aducă oamenii împreună prin sport, promovând un stil de viață sănătos în rândul copiilor, adolescenților și adulților.

Facilitatea recent renovată va oferi un spațiu primitor pentru tinerii locali și refugiați pentru a se implica în activități recreative, promovând legăturile și construind un sentiment comun de apartenență.

Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova, a declarat: „Sportul este un limbaj universal care unește oamenii dincolo de frontiere. Suntem încrezători că această nouă facilitate va încuraja conexiuni semnificative și va promova coexistența pașnică între copiii refugiați și cei locali.”

„Ne amintim cum arăta acest spațiu înainte, iar acum este vibrant și viu aproape în fiecare zi. Această transformare nu numai că încurajează incluziunea și prieteniile între cei mici, dar inspiră și un stil de viață mai sănătos și mai activ”, a remarcat primarul orașului Cahul, Dandiș Nicolae.

DSC05655

DSC05645

DSC05615

DSC05542

DSC05488

DSC05634

DSC05583

DSC05576

„Suntem încântați să vedem impactul pozitiv al eforturilor noastre. Acest proiect demonstrează puterea colaborării și așteptăm cu nerăbdare să ne continuăm activitatea cu autoritățile locale în beneficiul comunității”, a împărtășit directorul de țară al ACTED, Fabrice Amaudruz.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați
Monica Vazquez
[email protected] | +373 609 44 339

UNHCR și autoritățile raionului Cahul semnează Memorandumul de cooperare pentru dezvoltare și coeziune socială  

UNHCR și autoritățile raionului Cahul semnează Memorandumul de cooperare pentru dezvoltare și coeziune socială  

26 noiembrie 2024, Cahul, Republica Moldova

UNHCR și autoritățile Raionului Cahul au semnat astăzi un Memorandum de cooperare, care subliniază angajamentul de a sprijini refugiații din regiune pentru anii 2025 și 2026. Acordul semnat de Pavel Groza, Președintele Raionului Cahul și Anne-Marie Deutschlander, Reprezentantul UNHCR pentru Republica Moldova, se concentrează pe îmbunătățirea incluziunii refugiaților, cu accent specific pe educație, dezvoltarea tinerilor și servicii comunitare.  

O inițiativă-cheie este colaborarea continuă privind Centrul Comunitar din Cahul, o platformă importantă pentru sprijinirea refugiaților și includerea lor în societate, care este operațională din 2022. Administrat de organizația Laolalta, partener al UNHCR, Centrul Comunitar este un loc deschis tuturor, unde vizitatorii pot beneficia de o varietate de servicii, inclusiv consiliere psihosocială și juridică, activități educaționale și recreative, evenimente sociale și informații utile privind oportunitățile de angajare. 

Sunt profund recunoscătoare autorităților din Cahul pentru angajamentul și dedicarea lor din ultimii aproape trei ani. UNHCR apreciază entuziasmul și abordarea proactivă de care au dat dovadă liderii regionali și ne menținem angajamentul de a lucra împreună pentru a dezvolta soluții pe termen lung”, a declarat Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR Moldova.  

„Suntem mândri să continuăm parteneriatul nostru cu UNHCR pentru a oferi sprijin vital, adaptat refugiaților din Cahul. Prin abordarea nevoilor atât ale comunității locale, cât și ale refugiaților, obținem rezultate semnificative și suntem hotărâți să continuăm acest progres”, a subliniat Pavel Groza, președintele raionului Cahul.   

UNHCR continuă să furnizeze servicii vitale în Cahul, inclusiv distribuirea de produse nealimentare (NFI), construirea unui teren de sport multifuncțional și sprijin pentru școlile locale prin echipamente IT și mobilier. Cu peste 1 400 de refugiați care locuiesc în prezent în raion, parteneriatul cu autoritățile locale rămâne esențial în asigurarea integrării lor cu succes.  

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați  

Monica Vazquez, [email protected], +373 609 44 339    

 

UNHCR și Fundația Orange consolidează învățământul digital în școlile din Moldova  

UNHCR și Fundația Orange consolidează învățământul digital în școlile din Moldova  

Chișinău, 19 noiembrie 2024 – Liceul Teoretic cu profil sportiv „Gloria” marchează un pas important în consolidarea educației digitale pentru elevii și profesorii săi. Printr-un parteneriat între Fundația Orange și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), 30 de școli din întreaga țară vor primi instrumente digitale pentru a îmbunătăți învățarea elevilor și profesorilor lor. Pe măsură ce tot mai mulți copii refugiați din Moldova se alătură claselor fizice, aceste instrumente vor contribui la asigurarea faptului că atât elevii locali, cât și cei refugiați pot beneficia de un sistem educațional modern și incluziv.  

Fundația Orange și UNHCR au dăruit 90 de kituri digitale – câte trei pentru fiecare școală – care fac învățarea mai interactivă și mai atractivă. Fiecare kit include tablete pentru elevi, un server pentru distribuirea materialelor, căști pentru o învățare concentrată, un difuzor audio pentru activități de grup, un proiector pentru lecții vizuale și un laptop pentru a sprijini profesorii.  

Școlile și profesorii care primesc kiturile vor primi, de asemenea, o instruire pentru a-i ajuta să utilizeze instrumentele în mod eficient în clasele lor. Această formare se va concentra pe abilități practice și noi modalități de îmbunătățire a învățării.  

„Acest program este despre construirea unei educații incluzive și inovatoare”, a declarat Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR în Moldova. „Prin dotarea școlilor cu aceste instrumente, dorim să ne asigurăm că atât elevii moldoveni, cât și copiii refugiați au oportunități egale de a învăța și de a crește într-o lume bazată pe tehnologie.”

Olga Surugiu, CEO Orange Moldova: “Orange Moldova este alături de cetățenii Ucrainei din prima zi în care aceștia au avut nevoie de ajutor fie că a fost vorba de alocarea traficului voce sau Internet gratuit, rețele WiFi la punctele de trecere a frontierei și Centre de Plasament temporar sau incluziunea socială a copiilor în comunitățile locale prin proiecte sociale. Donația pe care o face Fundația Grupului Orange va ajuta profesorii să organizeze lecții mai interactive și captivante pentru cei mici, iar copiii – să descopere potențialul tehnologiei și apetitul pentru inovația digitală.”

Prin integrarea acestor resurse digitale, programul sprijină obiectivele Moldovei de a pregăti o generație de tineri cu competențe digitale și capacitate de adaptare la tendințele tehnologice noi. 

Poporul Moldovei primește o mențiune de onoare pentru eforturile umanitare remarcabile în cadrul Premiului Nansen pentru Refugiați 2024 al UNHCR

Poporul Moldovei primește o mențiune de onoare pentru eforturile umanitare remarcabile în cadrul Premiului Nansen pentru Refugiați 2024 al UNHCR

Oamenii Republicii Moldova vor primi o mențiune de onoare la Premiul Nansen pentru Refugiați 2024 al UNHCR pentru că au acționat dincolo de îndatoririle lor pentru a proteja refugiații care au căutat siguranță în Republica Moldova după ce au fugit de războiul pe scară largă din Ucraina. Această recunoaștere evidențiază acțiunea rapidă și plină de compasiune a Republicii Moldova ca răspuns la una dintre cele mai mari strămutări forțate din istoria modernă a Europei, fiind și cea mai semnificativă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

De la escaladarea masivă a războiului din Ucraina în februarie 2022, milioane de persoane au căutat refugiu dincolo de granițe pentru a ajunge în siguranță. Moldova, o țară cu o populație de doar 2,5 milioane de locuitori, a primit cu generozitate peste un milion de refugiați din Ucraina, peste 100 000 dintre aceștia rămânând în prezent în țară.

Încă din primele zile ale războiului, moldovenii și-au deschis ușile și inimile, școlile și spațiile comunitare pentru cei aflați în nevoie. Cetățenii, voluntarii și organizațiile societății civile au jucat un rol vital în răspunsul umanitar al Moldovei, lucrând neobosit pentru a oferi adăpost, hrană și sprijin emoțional celor care fugeau de ororile războiului.

Populația Moldovei, guvernul, organizațiile naționale și locale și sectorul privat au lucrat împreună pentru a crea un sentiment de apartenență pentru refugiați, asigurând integrarea acestora în comunități și oferindu-le posibilitatea de a-și construi o nouă viață.

Moldova este cunoscută drept țara care a găzduit cel mai mare număr de refugiați din Europa raportat la populația sa. Această mențiune de onoare este un omagiu adus solidarității, rezilienței și spiritului umanitar al poporului moldovean în fața provocărilor globale.

„Bunătatea și solidaritatea poporului moldovean au fost de-a dreptul extraordinare. În fața unei provocări fără precedent, aceștia nu au ezitat să își deschidă casele, să își împartă mâncarea și să fie alături de familiile care fug de război. Acest sentiment profund de umanitate este motivul pentru care răspunsul Moldovei este atât de remarcabil și tocmai de aceea i se acordă această mențiune onorifică. Compasiunea poporului moldovean a schimbat vieți și continuă să inspire lumea” a declarat Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați în Moldova.

Premiile vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Geneva pe 14 octombrie. Zaharii și Tatiana Aramă, un cuplu care administrează o pensiune în satul Palanca, aproape de granița cu Ucraina, reprezintă poporul Moldovei la ceremonia de decernare a Premiului Nansen pentru refugiați 2024 al UNHCR. Când refugiații au început să treacă granița în 2022, ei, la fel ca mulți dintre vecinii lor, au intervenit pentru a asigura mese calde și un acoperiș deasupra capului.

Alături de familia Aramă la ceremonia de la Geneva va fi renumita soprană moldoveană și susținătoare de profil a UNHCR, Valentina Nafornița, care va cânta pe scenă. Ei vor primi mențiunea de onoare în numele tuturor cetățenilor moldoveni și o vor aduce înapoi în țară.

Despre Premiul Nansen pentru refugiați al UNHCR

Numit după umanitarul și diplomatul norvegian Fridtjof Nansen, Premiul Nansen pentru Refugiați al UNHCR recunoaște din 1954 persoanele, grupurile sau organizațiile care au demonstrat o dedicație excepțională în protejarea și asistența refugiaților, persoanelor strămutate intern sau apatrizilor. Mențiunea de onoare acordată Republicii Moldova recunoaște leadershipul exemplar și eforturile umanitare extraordinare ale acestei națiuni într-o perioadă de criză.

Perioada de depunere a candidaturilor pentru Premiul UNHCR Nansen pentru Refugiați 2024 s-a desfășurat de la 24 ianuarie până la 20 martie 2024. Oamenii Moldovei au fost selectați dintre sutele de nominalizări din toată lumea. Câștigătorii sunt desemnați de un Comitet de selecție Nansen independent. Selecția se bazează pe impactul, inovația, angajamentul față de activități de advocacy și colaborare ale nominalizaților. În timp ce alți nominalizați au câștigat premiile globale și regionale în 2024, Comitetul de selecție al UNHCR a ales să recunoască Poporul Moldovei ca o mențiune onorifică pentru contribuția sa excepțională la protecția refugiaților. Comitetul de selecție al Premiului Nansen pentru refugiați al UNHCR selectează câștigătorii Nansen în fiecare an printr-un proces confidențial.

Despre activitatea UNHCR în Republica Moldova

UNHCR sprijină Guvernul Republicii Moldova în consolidarea capacităților sale de azil și protecție. Colaborând cu partenerii locali și internaționali, UNHCR protejează și promovează drepturile refugiaților, solicitanților de azil și apatrizilor. Împreună cu partenerii săi, UNHCR oferă servicii esențiale, cum ar fi asistență juridică, asistență financiară, sprijin psihosocial și acces îmbunătățit la educație, precum și oportunități de angajare pentru refugiați și apatrizi. De asemenea, UNHCR colaborează cu instituțiile naționale și locale pentru a asigura protecția drepturilor refugiaților și pentru a promova incluziunea socioeconomică a acestora.

Ca răspuns la situația actuală a refugiaților, UNHCR conduce și coordonează planul Moldovei de răspuns la situația refugiaților, asigurându-se că cei care fug de război și persecuție primesc protecția și sprijinul necesare, în strânsă colaborare cu autoritățile și partenerii.

Pentru mai multe informații despre activitatea Valentinei Nafornița cu UNHCR, vă rugăm să vizitați: Valentina Nafornița | UNHCR

Comunicatul de presă general: Cinci femei inovatoare câștigă Premiile Nansen pentru refugiați ale UNHCR pentru munca lor de impact – UNHCR Moldova

Pentru întrebări, vă rugăm să contactați:
Monica Vazquez
[email protected]
Ofițer relații externe UNHCR
Chișinău, Republica Moldova

Cinci femei inovatoare câștigă Premiile Nansen pentru refugiați ale UNHCR pentru munca lor de impact

Cinci femei inovatoare câștigă Premiile Nansen pentru refugiați ale UNHCR pentru munca lor de impact

Cinci femei inovatoare – o călugăriță, o activistă, o antreprenoare socială, o voluntară care lucrează în domeniul asistenței și o militantă pentru eliminarea apatridiei – vor fi onorate în calitate de câștigătoare ale Premiului pentru refugiați Nansen 2024 al UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.  

Laureata mondială din acest an, sora Rosita Milesi, este o călugăriță braziliană, avocată, asistentă socială și creatoare de mișcări, care a apărat drepturile și demnitatea persoanelor strămutate timp de aproape 40 de ani. Celelalte patru persoane au fost desemnate câștigătoare regionale. 

„Prea des femeile se confruntă cu riscuri sporite de discriminare și violență, în special atunci când sunt forțate să fugă”, a declarat Înaltul Comisar al Agenției ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. „Dar aceste cinci câștigătoare arată cum femeile joacă un rol esențial în răspunsul umanitar și în găsirea de soluții.” Grandi a lăudat dedicarea lor de a conduce acțiuni în propriile comunități, de a construi sprijin la nivel local și chiar de a modela politicile naționale.  

Sora Rosita a asistat personal mii de persoane strămutate – ajutându-le să aibă acces la documente legale, adăpost, hrană, asistență medicală, cursuri de limbi străine și acces la piața muncii din Brazilia. În calitate de avocat, ea a avut, de asemenea, un rol esențial în elaborarea politicilor publice. De exemplu, activitatea sa privind legea braziliană din 1997 privind refugiații a contribuit la amplificarea drepturilor refugiaților în conformitate cu Declarația de la Cartagena privind refugiații din 1984, la asigurarea faptului că aceasta face mai mult pentru a proteja, include și împuternici persoanele forțate să fugă și se aliniază standardelor internaționale. 

„Am decis să mă dedic migranților și refugiaților. Sunt inspirată de nevoia tot mai mare de a ajuta, de a primi și de a integra refugiații”, a declarat sora Rosita, în vârstă de 79 de ani. „Nu mi-e teamă să acționez, chiar dacă nu realizăm tot ceea ce ne dorim. Dacă îmi asum ceva, voi întoarce lumea cu susul în jos pentru a realiza acel lucru”, a adăugat ea. 

Cele patru câștigătoare regionale care vor fi premiate în acest an sunt:  

  • Maimouna Ba (Africa), o activistă din Burkina Faso care a ajutat peste 100 de copii strămutați să se întoarcă la școală și a îndrumat peste 400 de femei strămutate către independența financiară.  
  • Jin Davod (Europa), o antreprenoare socială care s-a bazat pe propria experiență de refugiată siriană pentru a construi o platformă online care a pus în legătură mii de supraviețuitori ai traumelor cu terapeuți autorizați care oferă sprijin gratuit în domeniul sănătății mintale. 
  • Nada Fadol (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), o refugiată sudaneză care a mobilizat ajutoare esențiale pentru sute de familii de refugiați care au fugit în Egipt în căutare de siguranță.
     
  • Deepti Gurung (Asia-Pacific), care a militat pentru reformarea legilor privind cetățenia din Nepal după ce a aflat că cele două fiice ale sale au devenit apatride – deschizând o cale către cetățenie pentru ele și pentru alte mii de persoane aflate în situații similare.  

În plus, poporul Moldovei va primi o mențiune de onoare pentru că a acționat ca un far al umanității. Lăsând la o parte propriile provocări economice, aceștia și-au transformat rapid școlile, spațiile comunitare și casele în sanctuare pentru mai mult de un milion de oameni care au fugit de războiul din Ucraina.  

Scurtele biografii ale tuturor câștigătorilor sunt disponibile aici. 

Premiile vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Geneva pe 14 octombrie, de la ora 19.30 (ora Europei Centrale). Găzduit de actrița sud-africană Nomzamo Mbatha, evenimentul va prezenta activitatea câștigătorilor și va include prestații ale ambasadoarei bunăvoinței Kat Graham, ale sopranei moldovene Valentina Nafornița și ale cântăreței și compozitoarei Emeli Sandé (MBE). De asemenea, evenimentul va fi transmis live.  

Premiile sunt posibile datorită sprijinului acordat de guvernele Norvegiei și Elveției, de Fundația IKEA și de orașul și cantonul Geneva. Acestea poartă numele exploratorului, omului de știință, diplomatului și umanitarului norvegian Fridtjof Nansen.  

Ceremonia Nansen este deschisă jurnaliștilor înregistrați la Palais des Nations din Geneva. Radiodifuzorilor le va fi pusă la dispoziție o transmisiune în direct. Pentru asistență, vă rugăm să contactați [email protected]. Conținutul multimedia și B-roll-ul vor fi, de asemenea, disponibile în curând.   

Pentru televiziuni, organizații de știri și alți profesioniști din domeniul media: link către pagina media cu b-roll, conținut multimedia și scurte biografii ale câștigătorilor.

Pentru mai multe informații pe acest subiect sau pentru a rezerva interviuri cu câștigătorii, vă rugăm să contactați:

• Americi: În Brasilia, Luiz Fernando Godinho, [email protected], +507 6356 0074
• Americi: În Brasilia, Miguel Pachioni, [email protected], +55 61 99914 4049
• Africa: În Dakar, Alpha Seydi Ba, [email protected], +221 773 457 454
• Asia: În Bangkok, Tiy Chung, [email protected], +66 62 310 4369
• Europa: În Geneva, Louise Donovan, [email protected], +41 79 217 3058
• MENA: În Amman, Rula Amin, [email protected], +962 (0)790 04 58 49
• În Geneva, Babar Baloch, [email protected], +41 79 513 95 49
• În Geneva, Mel Paramasivan, [email protected], +41 79 526 59 48 

UNHCR își exprimă recunoștința față de Guvernul Norvegiei pentru susținerea refugiaților ucraineni în Republica Moldova

UNHCR își exprimă recunoștința față de Guvernul Norvegiei pentru susținerea refugiaților ucraineni în Republica Moldova

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, salută o contribuție de 30 de milioane NOK (2,7 milioane USD) din partea Norvegiei pentru a sprijini refugiații din Ucraina în Republica Moldova. Aceasta este a doua contribuție  importantă a Norvegiei pentru UNHCR în Republica Moldova în doar doi ani.

Această finanțare pentru susținerea operațiunilor UNHCR în Republica Moldova face parte din Programul Nansen de sprijin pentru Ucraina, un program de asistență pentru perioada 2023-2027 administrat de Agenția Norvegiană pentru Cooperare și Dezvoltare (Norad). Republica Moldova este o țară prioritară în cadrul programului de asistență, având în vedere provocările sale complexe și pe termen lung legate de economie, energie, securitate și nevoile umanitare exacerbate de războiul pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

De la escaladarea masivă a războiului din Ucraina în februarie 2022, peste 1,4 milioane de persoane din Ucraina au traversat frontiera spre Republica Moldova, mai mult de 120 000 rămânând în țară ca refugiați. În același timp, Moldova s-a confruntat cu provocări suplimentare legate de penuria de energie, inflația ridicată și problemele de securitate. Mulți refugiați din Ucraina în Republica Moldova se luptă cu accesul la asistență medicală, cu asigurarea unui loc de muncă și cu asigurarea faptului că copiii lor își pot continua educația. Procesul de integrare este și mai complicat pentru cei mai vulnerabili refugiați și, în general, din cauza barierelor lingvistice și a traumei psihologice provocate de strămutare.

Norvegia este un donator umanitar major pentru Republica Moldova și a contribuit cu aproximativ 490 de milioane NOK de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Cu cea mai recentă contribuție către UNHCR, atât comunitățile locale vulnerabile, cât și refugiații din Moldova vor fi sprijiniți prin asistență financiară, adăpost, sprijin psihosocial, protecție împotriva violenței bazate pe gen, acces la servicii specializate și reabilitarea infrastructurii comunitare. Acest sprijin va contribui la abordarea nevoilor imediate ale refugiaților, la atenuarea presiunilor asupra comunității gazdă și la sporirea rezilienței generale și a capacității de a gestiona provocările actuale și viitoare.