Somalisk vloggare på Island inspirerar tjejer över hela världen

Najmo var bara 11 år när hon flydde från ett att giftas bort mot sin vilja i Somalia. Idag gör hon videor på sociala medier för att stärka flickor runt om i världen.

"Sociala medier är kraftfulla och jag kan sprida mitt budskap ända till landsbygden i Somalia" säger Najmo. Foto: © UNHCR/Max-Michel Kolijn

Najmo sitter bredvid en brasa i familjens hus på landet. Det Isländska landskapet strax utanför fönstret ser både vackert och kyligt ut, men inomhus är det varmt.


“Jag önskar att världen vore mer som mina föräldrar och vår familj” säger Najmo. “Vi har inte samma hudfärg, vi är inte från samma land och vi har inte ens samma religion; men vi är fortfarande en familj som tar hand om varandra och älskar varandra.”

Najmo var 11 år gammal när hennes far dog. Somalia var redan vid den tiden en mycket farlig plats att bo på och hennes farbror bestämde att Najmo skulle gifta sig med sin kusin, som var över trettio år gammal. Najmo vägrade, men hennes familj tvingade henne att flytta in med den mycket äldre mannen. En natt bestämde hon sig för att fly och hoppade på en buss till huvudstaden.

“Jag var bara 11 år gammal, men jag visste att det var fel. Jag var bara ett barn. Så jag flydde.” Najmo var 13 år när hon lämnade Somalia. Hon var ensam och livrädd, men hon var fast besluten att överleva.

“Folk brukade fråga: ‘Var är dina föräldrar? Varför släppte de iväg dig?’ Och jag svarade: ‘Där finns inga föräldrar som släppte iväg mig. Jag lät mig själv gå’. ”

2N3A0831

Najmo är nu 20 år gammal och bor i Reykjavik med sin fosterfamilj. De har också ett litet lanthus strax utanför staden, där familjen tillbringar helgerna. Foto: © UNHCR/Max-Michel Kolijn

2N3A0737

Najmo i skolan med sin goda vän, Haukur. Foto: © UNHCR/Max-Michel Kolijn

Najmo reste med främlingar igenom Sahara på baksidan av en stor lastbil, där hon såg människor krossas till döds. Resan genom öknen tog 28 dagar.

“Jag tittade bara på sanden och visste att det inte fanns något jag kunde göra. Om lastbilen hade gått sönder, skulle ingen av oss ha överlevt” säger hon.

Hon tog sig genom Libyen och korsade Medelhavet i en liten båt. Efter tre års resande och ständig rädsla erbjöd någon sig att hjälpa henne komma till Kanada, men myndigheterna på Island tog Najmo i förvar vid mellanlandningen och förde henne direkt till socialtjänsten.

“Det första de frågade mig var vad jag ville göra. Och jag visste precis vad jag ville – studera” säger hon. “Jag var redan 16 år gammal och hade inte gått i skolan sedan jag var 11. För att kunna börja ett nytt liv och öppna upp dörrar för min framtid visste jag att det första steget för mig var att skaffa en utbildning.”

Najmo började skolan och placerades hos en fosterfamilj redan från start. Efter att ha funnit sig till rätta och lärt sig lite grundläggande isländska insåg hon att hon hade ett viktigt budskap som hon ville dela med sig av till världen så snart som möjligt.

Najmos fosterpappa, Finnbogi Björnson, hjälper henne bygga reflektorer för att skapa bättre videor. “Jag vill att Najmo ska följa sina drömmar, växa upp och göra det bästa av sitt liv” säger han. Foto: © UNHCR/Max-Michel Kolijn

“Somaliska flickor som inte befinner sig i Somalia har en bättre chans. Större chans att bli den kvinna de kan vara. Jag skapar videor för att inspirera unga människor, i synnerhet för att stärka kvinnor. Jag vill visa flickor att de kan sträva efter att bli något mer.”

Hennes fosterföräldrar har stöttat henne med sin dröm och hjälpt henne med videoutrustning. Hennes nya pappa Finnbogi, som är intresserad av fotografering, hjälpte henne att ställa upp en liten studio i hennes rum med ljus och reflektorer, som de byggt tillsammans. Najmos Facebook- och Youtube-kanaler växte, och nu har hon mer än 60 tusen följare.

“Sociala medier är kraftfulla – jag kan sprida mitt budskap ända till Somalias landsbygd. Någon som är ute med sinsa får och kameler kan bara öppna upp sin Facebook och titta på mig och få nya idéer. Jag vill hjälpa somaliska kvinnor och flickor. Jag vill inspirera dem att studera och stå upp för sina rättigheter.”

Najmo talar om utbildning, kvinnlig könsstympning, påtvingade äktenskap och kvinnors rättigheter. Hon talar också om kulturella normer, religion, politik och våld mot kvinnor. Och hennes åsikter är inte alltid populära.

“Många människor är arga på mig, de skriver elaka kommentarer – för att jag inte täcker mitt hår och för att jag har en stark röst. Men om alla håller tyst om dessa saker, kommer alla de här dåliga sakerna att fortsätta. Så det hänger på oss, kvinnor – vi behöver fler kvinnor som står upp och säger ifrån.”

Najmo är nu 20 år gammal och fortsätter att förespråka flickors rättigheter; hon reser världen runt med olika organisationer och ungdomsgrupper, och människor vill höra hennes budskap. Att leva i säkerhet som flykting på Island tillåter henne att fortsätta sprida sitt budskap utan att riskera livet. Hon riktar sitt budskap till flickor och kvinnor runt om i världen, men har också ett särskilt meddelande för somaliska kvinnor som lever i Europa och andra delar av världen.

“Vi har större möjligheter nu; vi måste studera, vi måste arbeta tillsammans och stå upp tillsammans så att vi kvinnor en dag kan återvända till ett Somalia i fred och bygga upp landet tillsammans.”

***

Titta på videon om Najmo nedan. Du kan ändra undertexternas språk genom att klicka på inställningar i det högra hornet.