Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαινεί τη διάσωση 1.500 περίπου ανθρώπων από σκάφη εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι διασώσεις έγιναν από την ιταλική ακτοφυλακή σε συντονισμό με την Frontex, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Στον απόηχο ενός […]
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαινεί τη διάσωση 1.500 περίπου ανθρώπων από σκάφη εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι διασώσεις έγιναν από την ιταλική ακτοφυλακή σε συντονισμό με την Frontex, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Στον απόηχο ενός τουλάχιστον ναυαγίου, που έγινε γνωστό, για ένα υπερφορτωμένο και αναξιόπλοο σκάφος στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, τουλάχιστον οκτώ πτώματα ανασύρθηκαν από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, το Σάββατο (14 Ιανουαρίου), ένα γαλλικό πλοίο που επιχειρούσε στην περιοχή υπό την Frontex, προέβη στον εντοπισμό και τη διάσωση τεσσάρων ατόμων στα ανοιχτά της θάλασσας, περίπου 30-40 ναυτικά μίλια (48- 64 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες από τους επιζώντες, μέσα στο πλοιάριο που ανετράπη σε απόσταση περίπου 30-40 ναυτικών μιλίων από τις λιβυκές ακτές μεταξύ της Τρίπολης και της Μισουράτα, βρίσκονταν τουλάχιστον 100 άτομα. Το Σάββατο το βράδυ, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε ακόμα 34 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου σε απόσταση 55 περίπου ναυτικών μιλίων από τη λιβυκή ακτή.
Οι ιταλικές Αρχές ανέφεραν επιπλέον ότι τρεις επιζώντες από μια άλλη επιχείρηση διάσωσης, κατέληξαν τελικά από υποθερμία, ενώ άλλοι δύο πέθαναν από ασφυξία εν πλω σε ένα πλοιάριο.
Οι επιζώντες και τα θύματα από τις επιχειρήσεις διάσωσης των τελευταίων ημερών, μεταφέρθηκαν το Σάββατο στη Λαμπεντούζα και την Κυριακή στο λιμάνι της Μεσίνα, στη βορειοανατολική πλευρά της Σικελίας. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας παρείχε στήριξη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και σε όσα χρειάστηκε να γίνουν για τους εκλιπόντες.
“Είναι ήδη μια τραγική αρχή για το 2017 στη Μεσόγειο. Όμως είναι ενθαρρυντικό να βλέπω στην πράξη ότι αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, μέσα από τις προσπάθειες της ιταλικής ακτοφυλακής και της Frontex, που αψήφησαν τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες για να σώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο”, αναφέρει ο Vincent Cochetel, Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.
“Οι επιζώντες- είτε πρόκειται για πρόσφυγες, είτε για μετανάστες- έχουν υποστεί ασύλληπτη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία”, προσθέτει ο κ. Cochetel, αναφέροντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.
Η περασμένη χρονιά ήταν η πλέον θανατηφόρα που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 5.000 καταγεγραμμένους θανάτους. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων ήταν 3.771 άτομα.
Αυτό το θανατηφόρο ξεκίνημα του 2017 υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να ενισχύσουν τα κράτη τους νόμιμους τρόπους εισδοχής για τους πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, οι ιδιωτικές χορηγίες και η οικογενειακή επανένωση, ώστε να μην αναγκάζονται να επιχειρούν τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια και να καταφεύγουν σε δίκτυα διακινητών.
UNHCR lauds Europe’s rescue efforts in Mediterranean Sea (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter