Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2018

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και διάφοροι οργανισμοί θα σημειώσουν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με μια σειρά  εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Sign the petition and stand #WithRefugees this year on World Refugee Day.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, τιμούμε τους πρόσφυγες και τους καθημερινούς αγώνες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω πολέμων και διώξεων. Καθώς οι πολέμοι πολλαπλασιάζονται, μαζί τους και ο αριθμός των οικογενειών που αναγκάζονται να δραπετεύσουν. Με περισσότερα από 65 εκατομμύρια βιαίως εκτοπισμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, ο ρόλος της κοινωνίας καθίσταται πιο σημαντικός από ποτέ για την υποστήριξη των προσφύγων και τη διασφάλιση της ομαλής τους ένταξης στο καινούργιο περιβάλλον.

Καθώς οι κυβερνήσεις επανεξετάζουν το ρόλο τους στο θέμα της καλύτερης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, η παγκόσμια εκστρατεία #WithRefugees συνεχίζει να κινητοποιεί πολίτες παγκοσμίως για να δείξουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Η εκστρατεία ξεκίνησε από την UNHCR πριν από δύο χρόνια και θα συνεχιστεί μέχρι το 2018, όπου αναμένεται να συμφωνηθεί το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες (Global Refugee Compact). Ο καθένας από εμάς μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του και να κάνει τη διαφορά.

Πρόσθεσε το όνομά σου στην έκκλησή μας #WithRefugees για να στείλεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν για όλους τους πρόσφυγες ασφαλή στέγαση, εκπαίδευση κι εργασία για να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δείξουμε ότι είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες.

Ελάτε μαζί μας στις εκδηλώσεις και διαδώστε το μήνυμα.

Στη Λευκωσία, διοργανώνεται στις 20 Ιουνίου Συναυλία Αλληλεγγύης από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας Κύπρου. 20:30 στην πλατεία Φανερωμένης, είσοδος ελεύθερη.

Το καθιερωμένο φεστιβάλ στην πλατεία Φανερωμένης, θα γίνει φέτος στις 22 Ιουνίου. Συνδιοργανώνεται από το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Cyprus Aware κάτω από την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας. Με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας.

Παρόμοια φεστιβάλ που προάγουν την διαπολιτισμικότητα και την αλληλεπίδραση με πρόσφυγες και μετανάστες θα γίνουν σε Λεμεσό και Λάρνακα, στις 17 Ιουνίου και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα. Με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.

Επιπλέον εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοφίνου για τους διαμένοντες στο κέντρο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, καθώς επίσης και σε σχολείο στην Λάρνακα.

Επίσης, στις 22 Ιουνίου διοργανώνεται στην Λευκωσία το “Let’s Latin” Philanthropic Music Concert τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για μαθήματα μουσικής σε παιδιά πρόσφυγες στην Κύπρο.

Στις 29 Ιουνίου η Φωτοδός, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία στη Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και υποστηρικτή το Δήμο Στροβόλου, θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Παιδιά πρόσφυγες στην Κύπρο φωτογραφίζουν τη ζωή τους».