UNHCR beklager Danmarks beslutning om ikke at genstarte modtagelsen af kvoteflygtninge

UNHCR, FNs Flygtningeorganisation, beklager dagens meddelelse om, at Udlændinge- og Integrationsministeren har besluttet ikke at genstarte det danske program for kvoteflygtninge.

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, beklager dagens meddelelse om, at Udlændinge- og Integrationsministeren har besluttet ikke at genstarte det danske program for kvoteflygtninge.

FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi har tidligere, herunder under sit besøg i Danmark i juni i år, appelleret til den danske regering om at overveje at genoptage sin langvarige position blandt de lande, der ved at modtage kvoteflygtninge spiller en så vigtig rolle for den internationale beskyttelse af flygtninge.

Genbosættelse af flygtninge er et udtryk for global ansvarsdeling. Med et rekordhøjt antal flygtninge og fordrevne på verdensplan, 68,5 mio. mennesker, udgør kvoteprogrammet en stadig vigtigere løsning. Ikke alene giver det nogle af de mest sårbare flygtninge en ny chance i livet, men det sender også et stærkt signal om støtte og solidaritet til de lande, der er huser flertallet af verdens flygtninge, mere end 8 ud af 10.

UNHCR noterer sig desuden, at antallet af asylansøgere i Danmark er faldet markant og nu ligger på det laveste niveau i næsten et årti.

Den danske beslutning kommer på et tidspunkt, hvor det internationale samfund anerkender behovet for at tilbyde flere alternative og lovlige adgange til beskyttelse for flygtninge, herunder gennem kvoteprogrammet. Dette sker som del af udviklingen af en mere omfattende respons på den globale flygtningesituation – det blev allerede aftalt af alle FN’s medlemslande i New York Erklæringen fra september 2016, og det er et af hovedelementerne i Global Compact on Refugees.

Mere information, kontakt:

Elisabeth Arnsdorf Haslund, [email protected], +45 21 42 55 64