UNHCR: Syrien er for farligt at vende hjem til

Forholdene er endnu ikke tilstrækkeligt sikre, trygge og bæredygtige til, at syriske flygtninge kan vende hjem, skriver UNHCR i debatindlæg hos Altinget.dk.

Mere end 6 millioner mennesker er internt fordrevet i Syrien, og næsten ligeså mange, 5,7 millioner, lever som flygtninge i andre lande. Foto fra Homs i Syrien, marts 2019. © UNHCR/Andrew McConnell

Dette debatindlæg blev bragt 21. marts 2019 på Altinget.dk

Da krigen og en snigskyttes kugle krævede hendes mands liv, havde Rana ikke andet valg – hun greb sine fem børn og flygtede fra Ghouta. Først til Damaskus og derfra videre til en midlertidig lejr for syriske flygtninge i Libanon. For Rana er håbet om at kunne vende tilbage til hjemlandet hele tiden i bevidstheden:

”Det er det, der står vores hjerter allermest nær. Men jeg er bekymret for mine børn, hvis vi vender hjem til Syrien,” fortæller Rana til UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.

Det er helt afgørende, at det internationale samfund, herunder lande som Danmark, holder kursen og fortsat yder beskyttelse til flygtninge fra Syrien.

Debatten om, hvorvidt – og hvornår – syriske flygtninge kan vende hjem, er i den senere tid intensiveret i Danmark. Men efter UNHCR’s vurdering er der ingen tvivl: Forholdene i Syrien er på nuværende tidspunkt endnu ikke tilstrækkeligt sikre, trygge og bæredygtige til, at syrere kan vende hjem. En enslydende vurdering kom fra EU og FN i en fælles erklæring i kølvandet på Syrien-konferencen i Bruxelles i sidste uge:

”Conditions inside Syria do not lend themselves to the promotion or facilitation of organized voluntary returns in conditions of safety and dignity in line with international law.”

Det er derfor helt afgørende, at det internationale samfund, herunder lande som Danmark, holder kursen og fortsat yder beskyttelse til flygtninge fra Syrien.

Situationen i landet er fortsat præget af massive udfordringer og ubesvarede spørgsmål.

Det vurderes, at 11,7 millioner mennesker i Syrien, heraf næsten halvdelen børn, har behov for humanitær hjælp. Fattigdom har vokset sig enorm, og mange steder er basale serviceydelser nærmest ikke-eksisterende. Halvdelen af dem, ca. 6 millioner mennesker er internt fordrevne, mange er blevet sendt på flugt igen og igen – og de, der er vendt tilbage til deres hjemegn, bliver mødt af ødelagte hjem, byer og infrastruktur i ruiner.

Samtidig betyder sikkerhedssituationen og de mange begrænsninger for humanitære organisationers arbejde i Syrien, at UNHCR ikke kan få adgang til at vurdere forholdene. UNHCR har derfor gentagende gange opfordret den syriske regering til, at vi og vores partnere får fri og uhindret adgang til alle områder i landet.

De syriske flygtninge – uanset om de befinder sig i Libanon, Tyrkiet eller i Danmark – må kunne vide sig sikre på, at de ikke bliver tvunget tilbage.

UNHCR assisterer og hjælper det fåtal af syrere, der på helt frivillig basis har besluttet sig for at rejse tilbage til Syrien – men de udgør blot en promille af de 5,7 millioner flygtninge fra Syrien, der fortsat håber på en dag at kunne vende hjem.

Vi ved, at mange af dem gruer for risikoen for at blive udsat for hævnakter og forfølgelse, hvis de sætter fødderne på syrisk jord. Der er helt konkrete udfordringer med at anskaffe nødvendige id-papirer og dokumenter. Og mange har reelle og forståelige bekymringer for forholdene, de vil møde – om de overhovedet kan skaffe tag over hovedet, mad på bordet og vand i hanerne til dem selv og deres familie. Om deres børn kan komme i skole. Om de kan komme til lægen.

Den enlige mor Ranas ængstelse er altså et sigende billede på den virkelighed, som millioner af syriske flygtninge lige nu lever i. Ifølge UNHCR’s seneste undersøgelse ønsker og håber 76 pct. af de syriske flygtninge at vende tilbage til Syrien, men samtidig angiver 85 pct., af de ikke tror, at situationen i landet udvikler sig, så det kan lade sig at gøre inden for de næste tolv måneder.

Så mens konflikten i Syrien i disse dage går ind i sit niende år, må de syriske flygtninge – uanset om de befinder sig i Libanon, Tyrkiet eller i Danmark – kunne vide sig sikre på, at de ikke bliver tvunget tilbage. Og at det internationale samfund vil give dem den beskyttelse og tryghed, som deres eget hjemland ikke er i stand til at give dem på nuværende tidspunkt.

Læs også UNHCR: Det skal der til, før syriske flygtninge kan sendes hjem, debatindlæg bragt på Altinget.dk 3. april 2019