UNHCR øger nødhjælpen i det nordøstlige Syrien

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, er på jorden i det nordøstlige Syrien for at uddele nødhjælp og identificere beskyttelsesbehov hos de mennesker, der er tvunget på flugt.

Siden volden i det nordøstlige Syrien eskalerede i sidste uge, har UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, hjulpet omtrent 31.800 mennesker.


I Al-Hassakeh og Tal Tamer har UNHCR indtil videre uddelt tæpper og forskelligt andet livreddende nødhjælp til omtrent 20.250 mennesker i tre lejre for internt fordrevne personer og til omtrent 11.550 personer, der opholder sig i fælles indkvarteringscentre.

UNHCR har også sendt nødhjælp i form af tæpper til omtrent 52.000 mennesker, presenninger til omtrent 15.000 mennesker og solcelle-drevne lamper til omtrent 20.000 mennesker til byen Qamishli.

Med hjælp fra vores partnere fortsætter vi med at vurdere forholdene i de fælles indkvarteringscentre i henholdsvis Al-Hassakeh, Tal Tamer og Ar-Raqqa. Flere fordrevne familier har angiveligt indkvarteret sig i lokalsamfundet, hvor vi også her vurderer deres umiddelbare behov.

En af de umiddelbare udfordringer, vi har identificeret, er manglen på personlige dokumenter, da mange af de fordrevne måtte flygte fra deres hjem uden at få ID-papirer og andre ejendele med sig. Familier er ligeledes blevet adskilt under flugten.

Flere af de fordrevne har brug for psykisk førstehjælp og psykosocial støtte. UNHCR har derfor mobiliseret flere indsatsgrupper, som har til formål at identificere behovene hos de mest udsatte, heriblandt ældre, personer med handicaps og personer med alvorlige helbredsproblemer.

Efter forlydender om, at lejrledelsen har forladt Ain Issa lejren, ca. 45 km syd for grænsebyen Tell Abiad, har UNHCR mobiliseret frivillige og lokale ledere til at returnere personlige dokumenter og ID-papirer til lejrens beboere. Det er i øjeblikket ikke længere sikkert for nødhjælpsarbejdere at tage til lejren for at yde livreddende støtte og hjælp. Lejren bliver derfor ikke længere forsynet med basale fornødenheder såsom mad og vand.

UNHCR estimerer, at situationen i Syrien vil betyde yderligere finansieringsbehov for USD 31,5 mio., næsten DKK 214 mio. Dette tal er et skøn, da situationen stadig udvikler sig.

Mens kampene fortsatte, krydsede 184 personer mandag grænsen mellem det nordøstlige Syrien og Irak. Yderligere 277 personer ankom natten til tirsdag. Mange af dem var flygtet fra deres hjem i området nær Kobani – og nogle af dem havde været undervejs i 3-4 dage til fods for at komme i sikkerhed.

UNHCR har i samarbejde med vores lokale partnere og de lokale myndigheder transporteret gruppen af fordrevne til Domiz modtagecentret i Dohuk, hvor de har fået varme måltider, vand, husly, tæpper og lægehjælp.

Deres tilstand bliver lige nu vurderet af de lokale myndigheder og UNHCR.

Vores kolleger mødte en mand, der var flygtet med sin kone og seks børn. Han fortalte, at rejsen havde været lang og hård, men at de havde været nødsaget til at flygte for deres liv, da bomberne ramte nær deres hjem. Han fortalte også, at han havde set mennesker flygte i mange forskellige retninger, blandt andet mod den irakiske grænse.

Det er vurderingen, at yderligere 2.000 personer, som er flygtet fra de aktuelle kampe i det nordøstlige Syrien, opholder sig tæt på grænsen mellem Syrien og Irak.

Giv et bidrag nu