Fem år efter den första lanseringen av UNHCR:s Flyktingutbildningsstrategi 2030 visar årets utbildningsrapport att stora framsteg har gjorts när det gäller utbildning och inskrivning av flyktingar. Trots detta kvarstår betydande utmaningar – nästan hälften av världens 14,8 miljoner flyktingbarn i skolåldern står fortfarande utanför skolsystemet.
Rapporten bygger på data från 65 olika länder som tar emot flyktingar. Data visar att cirka 7,2 miljoner barn på flykt saknar utbildning på grund av brist på inkluderande utbildningssystem, kapacitet och existerande språkbarriärer. Sammantaget riskerar detta att försämra deras framtid och berövar dem chansen att uppnå sin fulla potential.
Den genomsnittliga bruttoinskrivningsgraden för flyktingar under läsåret 2022–2023 låg på 37 procent för förskolan, 65 procent för grundskolan och 42 procent för gymnasiet. Den globala inskrivningen av flyktingar i högre utbildning, där faktorer som höga kursavgifter och brist på tillförlitlig internetanslutning spelar in, förblev oförändrad jämfört med förra årets nivå på 7 procent, en bra bit från målet om 15 procent år 2030. Trots en ökning av den totala globala populationen av flyktingar i högskoleåldern under 2023, låg siffran kvar på 7 procent. Detta på grund av att antalet inskrivna flyktingar i högre utbildning steg med närmare 50 000.
Könsskillnader och effekterna av konflikten i Ukraina
Könsskillnader i tillgången till utbildning för flyktingar kvarstår, och mer än 600 000 ukrainska barn och ungdomar står fortfarande utan skola på grund av det pågående kriget, nu när de inleder sitt fjärde avbrutna skolår.
“Det finns tydliga bevis på att möjligheten till utbildning kan vara livsavgörande – det finns tydliga bevis,” säger FN flyktingkommissarie Filippo Grandi. “Flickor som får tillgång till utbildning har en lägre sannolikhet för att drabbas av tonårsgraviditet eller tidiga äktenskap, vilket ger dem möjlighet att forma sin egen framtid. Ju fler år pojkar går i skolan, desto lägre är risken att de utvecklar riskbeteenden, vilket i sin tur minskar riskerna för våld och utsatthet. Utbildning öppnar även dörren till arbetsmarknaden och ger flyktingar, avsett kön möjlighet att försörja sig och sina familjer. När vi närmar oss 2030 måste vi öka vårt åtagande för alla barns och ungdomars rätt till utbildning.”
Framsteg och utmaningar
Trots de utmaningar som kvarstår visar rapporten på de lovande framsteg som skett under de senaste fem åren, till exempel ökad tillgång till utbildning i viktiga mottagarländer. Dessutom visar data att trots att färre flyktingar deltar i nationella prov, fortsätter godkännandefrekvenserna för flyktingar att stiga och ibland till och med överträffar det nationella genomsnittet.
Bakom framgångarna ligger bland annat faktorer som ett ökat engagemang från utbildnings- och regeringsaktörer och högre utbildningsinstitutioner samt utökningen av program som DAFI-stipendiet (Albert Einstein German Academic Refugee Initiative). Rapporten betonar även idrottens viktiga roll som en samlande kraft för barn och ungdomar, en kraft som stärker deras känsla av trygghet och tillhörighet.
Vid 2023 års Global Refugee Forum gjordes betydande framsteg när det gäller det internationella ansvaret för att hantera utbildningsbehoven hos flyktingar genom konkreta åtaganden och utbyten av goda metoder.
Nyligen hjälpte Global Refugee Forum 2023 till att omvandla principen om internationellt ansvarstagande till konkret handling, genom så kallade high-level pledges och bidrag och att parterna delade kunskap om effektiva och evidensbaserade metoder.
Vikten av samarbete för framtiden
UNHCR uppmanar värdländer, regeringar, donatorer och partners att intensifiera det internationella samarbetet och att utveckla innovativa partnerskap för att möta flyktingars utbildningsbehov fram till år 2030. Genom att ökade resurser, utöka program och finna effektiva metoder för att nå barn som lever på flykt och barn som lever som statslösa, kan vi lägga grunden för en framtid där flyktingbarn och ungdomar får möjlighet att lära sig, blomstra och utveckla sin potential.
SLUT
Nyckelbudskap från UNHCR
Stora framsteg, men mycket kvarstår:
Data visar att bruttoinskrivningsgraden för flyktingar under läsåret 2022–2023 var:
Jämställdhet mellan könen – ett mål som ännu inte har uppnåtts:
Framsteg har gjorts, men skillnader mellan könen i tillgång till utbildning kvarstår, särskilt på gymnasienivå.
Utbildningskvaliteten påverkas av flera faktorer, men sammantaget går utvecklingen åt rätt håll:
Godkännandefrekvenser för flyktingar som deltar i nationella prov är höga. Under 2022–2023 klarade 82 % av flyktingeleverna i grundskolan sina prov, medan siffrorna var 65 % och 68 % för lägre respektive högre gymnasiet.
Globalt samarbete är nyckeln:
Rapporten betonar vikten av att integrera flyktingar i nationella utbildningssystem och uppmanar till fortsatt internationellt samarbete och innovativa partnerskap för att möta utbildningsbehoven hos flyktingar fram till 2030.
Dela på Facebook Dela på Twitter