Documentaire over eerste groene vluchtelingenkamp in première

UNHCR en Land Life Company presenteerden vrijdag 20 april de première van de korte documentaire It Will Be Green Again. De documentaire is tot stand gekomen met steun van de Nationale Postcode Loterij en is gefilmd in het vluchtelingenkamp Minawao in Kameroen.

 

In de documentaire volgen we het gezin Okoro. De gezinsleden laten ons verschillende duurzame oplossingen zien die hulp bieden in hun dagelijks leven en hoop bieden op een groene, vruchtbare toekomst.

“Als wij terugkeren naar ons thuisland Nigeria, zal het hier weer groen zijn.”

(Het gezin Okoro)

In het vluchtelingenkamp Minawao in Kameroen steeg het aantal vluchtelingen door het toenemende geweld in buurland Nigeria de afgelopen vier jaar tot 60.000. Het gebied was al sterk ontbost, en door de komst van meer vluchtelingen raakte de grond verder uitgeput en ontstond houtschaarste. Om het land te herstellen, bouwen UNHCR en Land Life Company, met hulp van de Nationale Postcode Loterij, sinds 2017 aan een groen vluchtelingenkamp.

Samen met vluchtelingen en de lokale gemeenschap planten we 40.000 bomen in en rondom het kamp. Dit zorgt voor werkgelegenheid, schaduw, een betere leefomgeving en voedsel voor de 64.000 vluchtelingen en de duizenden lokale bewoners in dit gebied. Om verdere ontbossing te voorkomen, zorgen we bovendien voor duurzame en lokaal geproduceerde huizen en milieuvriendelijke kookalternatieven.

In een gebied dat geteisterd wordt door droogte en armoede, brengt dit innovatieve project vluchtelingen en de lokale bevolking dichter bij elkaar. Samen bouwen we aan een groene toekomst en aan duurzame oplossingen voor de opvang van vluchtelingen. De documentaire is vanaf 22 april online te bekijken op www.itwillbegreenagain.com.